de-meest-bijzondere-momenten-van-paris-fashion-week-lente-zomer-2023-226347
©ANP

Met de show van Louis Vuitton kwam Paris Fashion Week dinsdagavond officieel ten einde. Na ruim twee jaar afwezigheid was de Franse modeweek weer terug – en hoe. Er waren talloze bijzondere shows die de nieuwe mode voor het volgend lente/zomer 2023-seizoen presenteerden. Naast indrukwekkende collecties vonden er ook bijzondere momenten plaats die zowel het publiek als social media in hun greep hielden.

Paris Fashion Week lente/zomer 2023: highlights 

De internationale modeweken gaan tegenwoordig over veel meer dan enkel het tonen van kleding: het zijn ervaringen die het publiek voor even onderdompelen in de wereld van een modehuis. Niet gek dat merken daarom kiezen voor shows met verrassende elementen. Van de spray on-jurk bij Coperni en Cher’s verschijning bij Balmain tot Victoria Beckhams emotionele PFW-debuut en een bijzondere ode aan de recent overleden Issey Miyake. Dit waren de meest bijzondere momenten tijdens Paris Fashion Week.

Bella Hadids spray on-jurk bij Coperni

Coperni staat bekend als modelabel dat zich laat inspireren door technische ontwikkelingen. Van hun wifibags tot kleding gemaakt van technische UV-werende stoffen. Dit seizoen maakte het merk een statement dat de hele modewereld in de ban hield en Instagram zowat brak. Bella Hadid sloot de Coperni-show af met een opgespoten jurk waarin mode en technologie samenkwamen. Manel Torres, de bedenker van de gepatenteerde spray-technologie Fabrican, bracht met twee anderen de spray aan op het lijf van het model dat vrijwel onmiddellijk veranderde in een draagbaar materiaal zodra het de huid raakte. Een bijzonder moment waarin design en technologie samenkwamen en dat ongetwijfeld de modegeschiedenis in zal gaan.

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door coperni (@coperni)

Ode aan Issey Miyake

De iconische Japanse ontwerper Issey Miyake overleed eerder dit jaar op 84-jarige leeftijd. De collectiepresentatie van zijn gelijknamige modehuis in Parijs was de eerste sinds zijn overlijden en werd dan ook een bijzonder eerbetoon. Voor de start van de show verscheen een citaat van Miyake met het geluid van tsjilpende vogels op de achtergrond: “Ik geloof dat er hoop is in design. Design roept verbazing en vreugde op bij mensen.” De collectie genaamd A Form That Breathes stelde sculpturale en vernieuwende vormen van design centraal in kleding. Op een klassieke Miyake manier sloot een groep dansers de show op ontroerende wijze af, waardoor duidelijk werd dat ook na zijn dood het erfgoed van de ontwerper voortleeft.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door ISSEY MIYAKE (@isseymiyakeofficial)

Cher sluit Balmain-show

Do you believe? Als we de Balmain-show mogen geloven is het antwoord duidelijk. Niemand minder dan hét popicoon Cher sloot namelijk de show af van het Franse modehuis, terwijl op de achtergrond haar iconische nummer ‘Strong Enough‘ klonk. Samen met creative director Olivier Rousteing maakte de zangeres een onverwachtse verschijning in een zwarte spandex bodysuit en chunky boots terwijl ze over de catwalk liep. ‘Ik had de beste tijd op het podium… het voelde geweldig’, tweette Cher opgewonden na het evenement online. ‘Deze show was waarschijnlijk de beste modeshow ever!’ Absoluut een van de meest perfect eindes van een show ooit.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Balmain (@balmain)

Victoria Beckham maakt PFW-debuut

Na te hebben getoond in New York en Londen, maakte Victoria Beckham dit seizoen haar Paris Fashion Week-debuut. Het gelijknamige modehuis van Beckham onderging de afgelopen periode een herstructurering en toonde dit seizoen sinds drie jaar afwezigheid weer voor het eerst tijdens een fysieke fashion week. De collectie was een ode aan vrouwelijke expressie in verschillende vormen; van transparante maxi-jurken tot blazers met cut-out details op de rug. Voorafgaand aan de show stelde Beckham dat het een droom was om in Parijs haar collectie te tonen. Dat werd zichtbaar toen ze tijdens de finale haar publiek kwam groeten. Met tranen in haar ogen nam de Britse ontwerpster  het applaus van alle aanwezigen in ontvangst.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Victoria Beckham (@victoriabeckham)

Stella McCartney’s meest duurzame collectie ooit

De catwalkshow van Stella McCartney werd gehouden op het plein voor Centre Pompidou in hartje Parijs. De Britse ontwerper, die bekend staat om haar innovatieve collecties op het gebied van duurzaamheid, toonde haar meest duurzame collectie tot nu toe, voor 87% gemaakt met duurzame materialen. McCartney presenteerde het eerste kledingstuk gemaakt van regeneratieve katoen, aangevuld met accessoires van alternatief leer van druiven. Dat alleen is al een overwinning op zich, maar het feit dat ze eigenlijk wilde dat niemand het zou opmerken maakt dit statement nog krachtiger. “Als ik mijn werk goed doe, zou je niets van de duurzaamheid moeten zien”, stelde de ontwerper backstage na de show tegenover The Guardian.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door British Vogue (@britishvogue)