vergeet-de-raffia-tas-de-raffia-ballerina-is-de-onverwachte-schoen-van-de-zomer-300901
©Alaïa

Als we aan de zomer denken, dan is er één item dat zowat synoniem is met het seizoen: de raffia tas. Het gevlochten stro brengt ons terug naar warme zomeravonden, wandelingen door een zonovergoten stad en dagen al doorbrengend op het strand. Maar hoewel de raffia tas nog steeds elk seizoen de revue passeert, is het nu tijd voor een nieuw raffia ontwerp. Althans, zo betoogt Alaïa – het Franse modehuis, dat bekendstaat om haar gewilde accessoires, heeft een nieuwe ballerina gecreëerd die weleens de schoen van de zomer kan worden: de raffia ballerina.

De raffia ballerina

Het Parijse modehuis Alaïa is de afgelopen periode ontzettend in populariteit gestegen. Sinds de Belgische ontwerper Pieter Mulier in 2021 de creatieve leiding van het modehuis overnam, beleeft het merk het ene succes na het andere. Dat heeft niet alleen te maken met de prachtige ontwerpen van Mulier (in de vorige collectie was elk item gemaakt van slechts één draad), maar ook met de accessoires van het modehuis. Op dit moment is bijvoorbeeld de Le Teckel-tas enorm populair. Maar nog meer lof krijgen de schoenen van het merk. En dan in het bijzonder hun ballerina’s.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Vorige zomer creëerde Mulier bijzondere ontwerpen die nog steeds Instagram en het straatbeeld domineren, van de semi-transparante fishnet-ballerina’s tot de bejeweled versie van de schoen, vol fonkelende strasstenen. Nu voegt het merk een nieuwe variant toe aan hun gewilde schoencollectie: de raffia ballerina. Het merk plaatste afgelopen week de eerste beelden van de schoen op Instagram, en het internet ging los. Het beeld werd maar liefst tienduizend keer geliked (beduidend meer dan andere posts op hun pagina), en de schoen in kwestie (die van jou is voor  1.250) is inmiddels volledig uitverkocht.

De nieuwe raffia tas?

En eerlijk: wij snappen het wel – los van het feit of we een dergelijke prijs kunnen verantwoorden (al komt girl math altijd van pas wanneer je dat wil). Wij kunnen het ons niet herinneren dat we ooit een raffia ballerina hebben gezien. Het ontwerp straalt precies dezelfde zomerse stijl uit als de raffia tas, en is überstijlvol – ook dit ontwerp van het modehuis is weer een prachtig staaltje design. De ballerina’s zijn volledig gemaakt van het papierstro, en afgewerkt met twee subtiele leren riempjes met een gouden buckle.

Kortom, de raffia ballerina zou weleens de nieuwe raffia tas kunnen worden; een zomerse staple die we elk voorjaar opnieuw uit de kast trekken als de warmere maanden zich aandienen. Of we dat inderdaad massaal gaan doen, is nog de vraag, maar dat het merk een nieuwe succesvolle schoen heeft weten te creëren waarvan we niet wisten dat we hem nodig hadden, staat vast.

Shop raffia ballerina’s

Wil jij het ontwerp in ieder geval aan je zomerse schoenencollectie toevoegen? Hieronder shop je soortgelijke exemplaren.

Loeffler Randall

Loeffler Randall raffia ballerina
©NET-A-PORTER

Raffia Mary Janes, € 240

Le Monde Beryl

Le Monde Beryl raffia ballerina
©NET-A-PORTER

Raffia ballerina, € 420

Gianvito Rossi

Raffia ballerina van Gianvito Rossi
©NET-A-PORTER

Raffia ballerina met leren bandje, € 620

Loeffler Randall

Raffia ballerina
©NET-A-PORTER

Raffia ballerina, € 265

Vogue.nl ontvangt een commissie wanneer je iets aanschaft via een affiliatelink op onze site.