ben-je-net-als-ik-klein-van-stuk-deze-opvallende-schoenen-komen-terug-dus-dat-is-heel-goed-nieuws-288890
©ANP

Platformschoenen klinken als een fashion blast from the past – zeker voor iedereen ouder dan dertig. In de jaren zeventig en negentig hadden de schoenen met een stevige zool namelijk een momentum. Als we kijken naar de fashion month eerder dit jaar, maken platformschoenen een comeback. Zowel onder sandalen als laarzen en sneakers worden platformzolen gespot. En dat is goed nieuws, zeker voor de petit personen onder ons. Hieronder verzamelden we daarom ook goede shoptopties.

Platformschoenen in de nineties

Het hing misschien al een tijdje in de lucht. Tenminste, als we kijken naar andere grote trends, of referenties eigenlijk, van de afgelopen tijd; er was afgelopen seizoenen een eindeloze stroom aan jaren negentig- en Y2K-trends te zien. Denk aan de skinny jeans en de low-rise jeans, die onlangs door Miu Miu werden gecombineerd (ja, we doelen op de low-rise skinny jeans). Maar ook tanktops, glitters en naveltruitjes kwamen weer om de hoek piepen.

In deze periode – van grofweg 1990 t0t 2000 – waren ook platformschoenen een trend. Toentertijd liepen alle meisjes en jonge vrouwen op een soort sneaker met platform, al waren ook platformschoenen in de vorm van sandalen en laarzen populair. Waarom? Omdat de Spice Girls dat deden – en dus jij ook. Platformschoenen stonden (en staan misschien nog steeds) voor girl power, voor letterlijk een stukje de hoogte in gaan, voor kracht en – bij gebrek aan een beter woord – ‘macht’ over je eigen lijf. Die gekneusde enkels namen we op de koop toe.

Platformschoenen in de seventies

Een bekende modefilosofie luidt dat trends komen en gaan in golven van twintig tot dertig jaar. En dus is het niet zo gek dat diezelfde platformschoenen ook enkele decennia eerder populair waren. In de seventies, om precies te zijn. Zowel tijdens het hippietijdperk eind jaren zestig en begin jaren zeventig, als tijdens de daaropvolgende disco-era van begin jaren zeventig tot begin jaren tachtig, waren platformschoenen een absolute trend.

Deze tijdperken overlappen elkaar een beetje, qua jaren en stijl; de platformschoenen waren geliefd bij zowel de vredelievende hippies als de funky discoliefhebbers. Tijdens het eerste tijdperk waren echter vooral natuurlijke materialen in, zowel op het gebied van mode als andere vormen van design. Denk aan hout en kurk. En dus waren de zolen van platformschoenen daar ook van gemaakt. De discogangers gingen meer voor opvallende, leren laarzen met enorme zolen, eventueel versierd met metallic details en steentjes. De grootste overeenkomst met de jaren negentig? Ook in de jaren zeventig was vrouwenemancipatie en zelfbeschikking over het lichaam een enorm thema. Zo waren platformschoenen door de tijd heen dus een (subtiel) feministisch statement.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

Burberry herfst/winter 2024 platformschoenen
©Spotlight

Platformschoenen anno 2024

En dat brengt ons op het heden. Want zoals gezegd vielen tijdens de modeweken aan het begin van dit jaar, platformschoenen weer op. Zo gaf Gucci zijn beroemde loafer een upgrade qua hoogte, en liepen modellen bij Burberry in boots met dikke zolen over de catwalk. Maar de platformschoenen die toch wel het meest opvielen, waren die front row bij Chloé (zie het beeld hierboven). Daar had namelijk een hele rij beroemdheden platformschoenen aan: van Georgia May Jagger tot Sienna Miller, Liya Kebede, Pat Cleveland, Kiernan Shipka en Clémence Poésy. We telden minstens zestien celebs met hetzelfde model aan.

Dat kan geen toeval zijn, sowieso omdat het merk in kwestie er vaak voor zorgt dat beroemdheden tijdens de show niet hetzelfde dragen. Deze keer leek dat juist de bedoeling; het was overduidelijk een stunt van Chloé. Het gaat hier om een klompachtige sandaal genaamd Maxime, met een leren bovenkant en een enorme platformzool met teksten erop. Daarmee heeft het model zowel een jaren zeventig- als een jaren negentig-look.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

Gucci herfst winter 2024 platformschoenen loafer
©Spotlight
Gucci herfst/winter 2024

Handig als je klein bent

Waarom ik zelf zo enthousiast ben over de heropleving van platformschoenen? Dat heeft meerdere redenen. De eerste is meer universeel, namelijk dat we in een tijdperk zijn beland dat wij vrouwen opnieuw de macht terugpakken over wat we dragen. Triest genoeg is dat kennelijk opnieuw nodig. Denk bijvoorbeeld aan al het gedoe wereldwijd rondom het legaliseren van abortus. Frankrijk legt het recht hierop als eerste land vast in de grondwet, terwijl het in Amerika sinds vorig jaar steeds lastiger is om legaal een abortus te ondergaan. Dat lijkt misschien weinig te maken te hebben met schoenen, maar zoals je hierboven leest, is mode vaker zowel een uitwassing van als een statement voor vrouwenrechten geweest.

De tweede reden is persoonlijk. Ik ben 1.58 meter lang – of klein, zo je wil – en kan dus wel een ophoging gebruiken. Natuurlijk, elke lengte is goed en iedereen mag er zijn, maar het is toch fijn om soms even wat extra centimeters erbij te smokkelen. (Mag natuurlijk ook als je 1.86 meter bent.)

Voor ieders gemak selecteerde ik dan ook alvast enkele fijne shopopties. Platformschoenen zijn er in veel varianten, van sneakers tot laarzen en sandalen, en dus voor ieder wat wils.

Shop platformschoenen

Saint Laurent-platformsandalen

Saint Laurent platformschoenen
©de Bijenkorf

Platformsandalette van lamsleer, € 875

Platformsandalen van Chloé

Chloé platform sandalen trend
©Net-a-porter

Jeannette studded leren sandalen met platformzool, € 990

Adidas-sneakers met platform

Gazelle Bold platformschoenen sneakers
©Adidas

Gazelle Bold-sneakers met platform, € 120

Gucci-loafers met platform

Gucci loafer platformschoenen
©de Bijenkorf

Horsebit-platformloafers, € 1100

Dr. Martens-platformlaarzen

Dr Martens platformlaars outfit One Day nostalgia dressing
©Dr Martens

Leren platformlaarzen, € 230

Sneakers met platformzool van Nubikk

Nubikk platformschoenen sneaker
©de Bijenkorf

Platformsneaker van leer, € 140

Bobbies-platformlaarzen

Bobbies platformschoenen laarzen
©Bobbies

Zwarte, leren laarzen met platformzool, € 192

Vogue.nl ontvangt een commissie wanneer je iets aanschaft via een affiliatelink op onze site.