the-matrix-wordt-25-jaar-en-de-modewereld-is-nog-steeds-geobsedeerd-door-de-leren-trenchcoat-271071
©Spotlight

Dat mode en popcultuur onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn, heeft de geschiedenis keer op keer bewezen. Een recent voorbeeld? Het effect van Greta Gerwigs Barbie op het modebeeld (hot pink overal) – én andersom (kijk maar eens naar de hoeveelheid vintage Chanel in de film). Een productie die al jarenlang de modewereld beïnvloedt en inmiddels een onuitwisbare indruk heeft achtergelaten, is The Matrix-reeks. Dit najaar heeft de futuristische esthetiek – gekenmerkt door veel zwart en leer – weer een opleving. Mocht je inspiratie nodig hebben voor een look die rechtstreeks uit The Matrix lijkt te komen, scrol dan vooral verder.

The Matrix in de mode

Lange jassen, leren broeken, pikzwarte nagels. Het is duidelijk dat kaskraker The Matrix de inspiratiebron is geweest voor veel herfst/winter-collecties. We spotten de futuristische trend vorig jaar op de catwalks van onder meer Givenchy, Saint Laurent, Loewe en Trussardi, en afgelopen seizoen bij Alexander McQueen, Bally, Hermès en Burberry. De focus ligt op gestroomlijnde silhouetten met doorgaans een ruime fit. En niet alleen bij de vrouwen; ook tijdens de mannenmodeweken zien we doorgaans veel zwarte, op The Matrix geïnspireerde stijlen en items met in de hoofdrol de lange zwarte jas – het liefst ook oversized.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Dit is niet de eerste keer dat de kostuums uit de films hun stempel drukken op de mode. Toen de eerste film in 1999 uitkwam, domineerden veel strakke, minimalistische en zwarte looks het modebeeld. Denk bijvoorbeeld aan de off-dutylooks van de originele supermodellen, Tom Fords Gucci of de matching leren outfits van de Beckhams (het pak van David was trouwens ook van Gucci). Voeg daar futuristische accessoires bij en een op The Matrix geïnspireerde look is geboren. De trend heeft in de jaren daarna meerdere oplevingen gekend, maar echt verdwenen is de stijl eigenlijk nooit. Vooral sinds it-girls als Hailey Bieber, de Hadid-zussen en de Jenners ermee zijn verschenen.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

Leren trenchcoat in de stijl van The Matrix op de catwalk
©Spotlight
Burberry, Bally, Alexander McQueen

Veel zwart, leer en gestroomlijnde silhouetten

Hoe ziet de The Matrix-trend er anno 2024 – 25 jaar nadat de eerste film verscheen – uit? Eigenlijk niet veel anders dan eind jaren negentig en begin 2000, aangezien de fascinatie voor Y2K nog altijd voortduurt. Wél heeft de look een moderne upgrade gekregen in de vorm van ruime, breedgeschouderde trenchcoats, die gecombineerd worden met leren broeken met wijde, rechte pijpen en accessoires met een glossy finish. Gepolijst de toekomst in, zullen we maar zeggen.

Shop hieronder een aantal van onze favoriete zwarte leren trenchcoats om zelf de look van The Matrix te omarmen.

Trenchcoat van The Frankie Shop

Zwarte jas van The Frankie Shop voor een op The Matrix geïnspireerde look
©De Bijenkorf

Double-breasted trenchcoat van imitatieleer met schoudervulling, € 696

Trenchcoat van Mango

Imitatieleren trenchcoat van Mango
©Mango

Trenchcoat van Arket

Leren trenchcoat van Arket
©Arket

Leren trenchcoat met riem, € 799

Trenchcoat van Saint Laurent

Zwarte jas van Saint Laurent voor een op The Matrix geïnspireerde look
©Net-a-porter

Trenchcoat van gecoat katoen met dubbele riemen, € 4190

Vogue.nl ontvangt een commissie wanneer je iets aanschaft via een affiliatelink op onze site.