lekker-dineren-in-leeuwarden-dit-zijn-de-7-beste-restaurants-251473
©restaurant Wannee/Hankie de Reus

Dineren in Leeuwarden? Alles is mogelijk: van fine dining tot haute cuisine. De stad in het hoge noorden zit bomvol hotspots voor fijnproevers. Dit zijn Vogue’s favoriete restaurants in Leeuwarden. Santé!

Restaurants in Leeuwarden

Restaurant Eindeloos

Bij Restaurant Eindeloos wordt dineren omschreven als elegante eenvoud, maar dan allesbehalve saai: de kok zorgt voor een waar spektakel op het bord. Wat dacht je bijvoorbeeld van Friese ossenhaas, krokante stoof, romige selderij en aardappelkrokant met oude kaas en Bianchetti-truffel? Een echte smaakexplosie.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Op het (verrassings)menu vind je uitsluitend producten van biologische groentetelers, vissers, slagers en jagers uit de omgeving. De stijl: Frans-Mediterraans met af en toe een knipoog naar de Aziatische keuken.

Korfmakersstraat 17, Leeuwarden 

Restaurant Wannee

Een feest voor groenteliefhebbers, dat is restaurant Wannee. Zij werken namelijk met de 80/20-regel: in de keuken wordt voor tachtig procent groenten gebruikt en twintig procent vlees en vis. Hier krijg je dus genoeg veggies binnen. De meesterkok tovert met de mooiste ingrediënten van Nederlandse bodem verfijnde gerechten op het bord. Dutch cuisine dus.

Rengerslaan 8, Leeuwarden

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Restaurant Wannee (@restaurantwannee)

Élevé

The sky is the limit bij Élevé. Je kan hier dineren met een adembenemend panoramisch uitzicht. Het restaurant –  door Michelin bekroond met een Bib Gourmand-onderscheiding – is letterlijk een culinair hoogtepunt in Leeuwarden. Favoriet van de chef? Hamachi met doperwt, asperges, harissa, bottarga en mint. Een gerecht waarbij de kleuren van het bord afspatten, als een waar feest met een verfijnde smaak. De keuken is modern, zonder al te veel poespas.

Heliconweg 52, Leeuwarden

Roast Leeuwarden

Ambachtelijke cocktails en internationale gerechten (voornamelijk Franse specialiteiten) in een industrieel restaurant, dat vind je bij restaurant Roast. De naam zegt het al, veel gerechten komen van de grill, maar altijd met een moderne twist. Leuk weetje: elke week verandert er een gerecht op de kaart, waardoor er een nieuwe smaaksensatie te beleven valt. Voor de echte Roast-experience ga je all-in. Met een hoofd-, na-, én voorgerecht. In de zomer is het overigens goed toeven op het terras aan het water.

Nieuwestad 63, Leeuwarden

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Roast Leeuwarden (@roastleeuwarden)

Drink & Eetlokaal Proefverlof

Nog zo’n parel in Leeuwarden: Eetlokaal Proefverlof. Het restaurant is gevestigd in de oude gevangenis van de stad. De seizoenskeuken ademt ambacht en de koks maken smaakvolle gerechten met ingrediënten direct van het Friese platteland. Op het menu prijken gerechten die stuk voor stuk zorgen voor een ware smaaksensatie. Leuk om te weten: de vis komt rechtstreeks uit Harlingen en de runderen grazen rondom Anjum. Ook aan de vegetariër en veganist is gedacht. De keuken? Werelds met technieken uit Azië en Peru met een Franse basis.

Blokhuisplein 40, Leeuwarden

Post-Plaza Hotel & Grand Café

In hartje Leeuwarden vind je in een voormalig postkantoor – omringd door grachten en winkels – de Franse brasserie Post-Plaza Hotel & Grand Café. Een plek die sfeer ademt en waar je de fijnste gerechten voorgeschoteld krijgt. De chef kookt graag met invloeden uit de Europese keuken, waarbij af en toe een uitstapje buiten deze grenzen gemaakt wordt.

Wat dacht je bijvoorbeeld van het gerecht de vegetarische postbode: linzensoep, fregola salade met artisjok, pijnboompitten, Parmezaanse kaas, mesclun, een dressing van geroosterde citroen en een brioche met een huisgemaakte Wâldbeantsjes (Friese bonen, red.) burger. Er wordt altijd gewerkt vanuit het principe: less is more.

Tweebaksmarkt 27, Leeuwarden

Restaurant Steef

Een culinair hoogtepunt beleef je bij restaurant Steef, een kaart vol gerechten met sublieme smaken. Het restaurant wil mensen laten proeven, verrassen en meenemen in het verhaal van Steef. Chef-kok Stefan Visser tovert creatieve gerechten met een lokale twist op het bord. Op het verrassingsmenu prijken gerechten die stuk voor stuk zorgen voor een ware smaaksensatie. Een echte foodie-bestemming, waar het voor iedereen een smakelijk feest is.

Tweebaksmarkt 47, Leeuwarden

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door STEEF. (@restaurant.steef)

Dat zijn ze, de beste restaurants in Leeuwarden. Binnenkort naar een andere stad? Bekijk ook onze favoriete restaurants in AmsterdamNijmegenRotterdamMaastrichtHaarlem, en Den Bosch.