Waarom een warm ontbijt goed voor je is
In de koude maanden zoeken we vanzelf meer warmte op. Zo drinken de meesten mensen liever een dampende kop thee, slapen we met een kruik én kiezen we vaker voor warm eten. Toch blijven sommige mensen vasthouden aan een snelle boterham of een bakje yoghurt. Handig misschien, maar een warm ontbijt doet veel meer voor je lichaam. Het helpt je spijsvertering op gang, houdt je energieniveau stabiel gedurende de dag en — voor veel vrouwen — kan het nóg belangrijker zijn. Maar wat zijn die gezondheidsvoordelen precies? En hoe haal je er optimaal voordeel uit?
Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief
Sterk verteringsstelsel
Heb je last van een opgeblazen gevoel, een rommelige maag of buikpijn? Dat zijn allemaal signalen die kunnen wijzen op een verstoorde darmgezondheid. Desirée Domacassé, gezondheidswetenschapper en -therapeut bij Natuur Diëtisten Nederland, wijst ons op een oud Ayurvedisch gezegde: “Je bent niet wat je eet, maar wat je verteert.” Het belang van een goed werkende spijsvertering is niet te onderschatten, benadrukt ze. “Er wordt steeds meer bewijs gevonden voor de rol van gezonde darmen in ons algehele welzijn — ook mentaal.”
En precies daar draagt een warm ontbijt aan bij. Een warm ontbijt ondersteunt namelijk de spijsvertering, doordat je maagsappen en enzymen gestimuleerd worden, legt Desirée uit. “Dit bevordert de opname van voedingsstoffen en verbetert de omgeving waarin je 100 triljoen bacteriën, je darmflora, leven. Hoe beter deze omgeving, hoe meer verschillende gunstige bacteriën kunnen overleven en zich kunnen vermenigvuldigen, wat je gezondheid weer ten goede komt.”
Ze bevestigt dat warm ontbijten je spijsvertering ondersteunt die gedurende je cyclus soms trager en soms actiever werkt. “Maar ook tijdens zwangerschap, perimenopauze of een burn-out heeft je lichaam extra baat bij warme, makkelijk verteerbare voeding”, aldus Domacassé.