doja-cat-is-onherkenbaar-als-karl-lagerfelds-kat-choupette-op-het-met-gala-251983
©Getty Images

Tijdens haar optreden op het Met Gala 2023 (haar eerste ooit) zorgde Doja Cat meteen voor een van de viral momenten van de avond, door de enige echte Choupette, de geliefde kat van Karl Lagerfeld, te channelen.

“Niemand kan zich beter voordoen als de kat van Karl dan Doja Cat”, aldus Brett Alan Nelson, haar creatief directeur en stylist, die de artieste bij haar echte naam Amala Zandile Dlamini noemt. Het duo werkte zes maanden lang samen met Oscar de La Renta’s co-creatief directeur Fernando Garcia aan Doja’s volledig met de hand gemaakte kralenjurk, inclusief capuchon met een paar kattenoren. “Oscar en Karl waren erg close. En de look voelt erg Oscar, maar ook als iets wat Chanel op een coutureshow zou kunnen doen.”

Doja Cat op het Met Gala 2023

Natuurlijk was het Doja Cats idee om protheses aan de beautylook toe te voegen. “Amala en ik waren heel duidelijk dat we niet wilden dat het als een kostuum zou aanvoelen. Als je met die gedachte protheses toevoegt, moet je heel secuur zijn”, zegt Alan Nelson over het inschakelen van prothesemaker Malina Stearns voor een elegant eerbetoon aan de katachtige erfgename. “We gingen niet voor harig, maar ik had wel beelden van Choupette als referentie”, aldus Stearn, die ongeveer twee maanden geleden een mal van Doja’s gezicht kreeg en vervolgens de vorm van de prothese perfectioneerde.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Om ervoor te zorgen dat de algemene look “meer beauty, minder kostuum” zou uitstralen, koos visagist Ernesto Casillas voor een subtiele aanpak. “We wilden dat de make-up katachtig overkwam, maar toch zacht en mooi bleef”, aldus Casillas. “Doja en ik waren het erover eens dat we een dunne en delicate eyeliner moesten gebruiken”, vertelt hij over het gebruik van The Feline Flick liquid eyeliner van Charlotte Tilbury, die “toevallig de perfecte naam heeft”. Vervolgens stemde hij haar lipkleur af op haar ‘nepneus’ als een “klein maar vertederend detail”, met behulp van de Pillow Talk-collectie van Charlotte Tilbury.

Diamant van één miljoen dollar

En dan waren er nog de juwelen. “Bovenop de beautylook versierden we haar met diamanten van Messika”, voegt Alan Nelson toe, die de Franse kunstenaar en ontwerper Erté aanhaalde als inspiratie voor het juweel op Doja Cats derde oog. “Ik bedoel, er zit een diamant van één miljoen dollar midden op haar voorhoofd”, zegt hij lachend. “Het is het belangrijkste kunstmoment van het jaar. Het is haar eerste Met Gala, en we willen dat dit groter is dan wat we in het verleden hebben gedaan.” Nadat ze zichzelf had gezien, wendde Doja Cat zich tot Alan Nelson: “Ze keek me aan, giechelde en vroeg: ‘Heb je er zin in?'”

Bekijk hieronder de beelden van Doja’s transformatie in Choupette voor de rode loper van het Met Gala 2023. De ster was trouwens niet de enige die als Lagerfelds geliefde kat naar het bal kwam: ook Jared Leto gaf zijn eigen interpretatie aan het furry huisdier.

Doja Cat bij de visagie
©Jacob Webster / Doja Cat
De katprotheses op het gezicht van Doja Cat
©Jacob Webster / Doja Cat
Doja in de make-up voor het Met Gala
©Jacob Webster / Doja Cat
De beautylook van Doja Cat als kat
©Jacob Webster / Doja Cat
Juwelen van Messika
©Jacob Webster / Doja Cat
De Met Gala-look van Doja Cat
©Jacob Webster / Doja Cat
Doja Cat is klaar voor het Met Gala 2023
©Jacob Webster / Doja Cat

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue US.