moeite-om-lekker-zittende-schoenen-te-vinden-met-deze-tips-en-lifehacks-ga-je-comfortabel-op-stap-293506
©Getty Images

Lekker zittende schoenen zijn een zegen. There, I said it. Natuurlijk is het geweldig als schoenen prachtig zijn, met hoge hakken en/of veel straps. En natuurlijk zijn er ontwerpen te vinden die een kunstwerk zijn én geweldig lopen. Maar als we eerlijk zijn, doen best veel schoenen nou eenmaal pijn als ze nieuw zijn. Daarom delen we welkome tips om schoenen sneller comfortabel te laten zitten, van grove laarzen met harde neuzen tot hoge hakken.

Schoenen inlopen?

How to break in shoes, heet dat zo mooi in het Engels. Oftewel: een schoen inlopen – al dekt dat niet helemaal de lading. De Nederlandse uitdrukking betekent namelijk dat je alleen al lopende een schoen comfortabel kunt maken, terwijl ‘breaking in shoes’ (bij gebrek aan een betere vertaling) ook al kan gebeuren vóórdat je ze aantrekt.

Vandaar hieronder een checklist met tips om op te letten als je een schoen koopt. Daarnaast tips en lifehacks – want ze kunnen je leven écht comfortabeler maken – om je schoenen prettiger te laten zitten als ze toch niet zo comfortabel blijken te zijn. Tipje van de sluier: maandverband is lifechanging.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Comfortabele schoenen

Koop comfortabele schoenen

De eerste tip mag bijna geen tip heten: koop schoenen die meteen lekker zitten. Toch kan dat lastig zijn. Wat als je bijvoorbeeld instappers of sandalen in de winkel past met sokken aan (want: hygiëne), maar ze met blote voeten blijken te schuren? Of als je voeten in de zomer opzwellen? En als je schoenen online bestelt, heb je ze vaak helemaal niet gepast.

In dit artikel over duurzame, comfortabele schoenen geven we tips waar je op moet letten bij het kopen van schoenen, zoals het materiaal. Zo voegt leer zich sneller naar je voet, maar is het minder (of eigenlijk: niet) diervriendelijk. Plastic schoenen snijden eerder in je voet, zeker bandjes op een blote huid. Let er dan op of ze bijvoorbeeld van binnen gevoerd zijn met een zachte stof. Met praktische sandalen zoals deze zit je al sneller goed qua comfort en kitten heels zijn ook al relatief comfortabel.

Comfortabele hakken

Dat brengt ons op het volgende punt: hoge hakken zitten zelden écht comfortabel. Er zijn wel een paar punten waar je op kunt letten bij het aanschaffen van schoenen met hakken. Ten eerste natuurlijk de hoogte van de hak. Hoe hoger, hoe lastiger om op te lopen – tenzij er onder de bal van de voet nog een platform zit. Blokhakken en dikke, ronde hakken lopen vaak comfortabeler dan een naaldhak. Waar je verder bij hakken op kunt letten, is of de binnenzool ‘gevoerd’ is; een patch onder de voetbal zorgt voor verlichting.

Zooltjes

Als je schoenen van zichzelf geen prettige binnenzool hebben, kun je er een extra of vervangende zool in te leggen. Deze kan een podoloog helemaal naar jouw voet maken, als je echt last hebt van bijvoorbeeld gevoelige zolen of instabiliteit. Ook zonder aantoonbaar probleem kan een zooltje verlichting bieden. Bij schoenenwinkels en drogisterijen vind je een grote variëteit aan zolen: voor onder de hele voet of alleen de bal, gemaakt van badstof, gel of zooltjes gevoerd met traagschuim.

De zooltjes in die laatste categorie zijn best dik en zorgen naast een comfortabelere schoen ook voor extra warmte in de winter. Maar, let op: je schoen wordt hierdoor ook een halve maat kleiner. Een katoenen of badstoffen zool is comfortabel in de zomer omdat het zweet absorbeert. Dat kan er ook voor zorgen dat je minder schuift in je schoen, en je minder snel blaren krijgt. Een gelkussentje onder de bal of hiel van je voet zorgt voor verlichting en extra stabiliteit.

De tekst gaat door onder de afbeelding.

Loewe herfst 2022 collectie schoenen op de catwalk
©Spotlight

De juiste maat

Zelf bevind ik me in de fashion twilight die halve schoenmaten heet. Ik vind schoenen comfortabeler als ik ze een halve maat groter koop (wat ook bijna altijd moet door de maatvoering). Soms heb ik zelfs liever een hele maat groter. Dan leg ik er een zooltje in. De grote no-no als het gaat om comfortabele schoenen, is ze te klein kopen. Let behalve lengtematen ook eens op breedtematen. Pas vooral ook beide schoenen in de winkel, want vaak is je ene voet groter dan de andere.

Bij een online aankoop is de juiste maat lastiger te bepalen. Het helpt dat er soms centimeters bij staan. Dan moet je wel je eigen voet even opmeten. Vaak gaat het om de lengte van je voet, van de achterkant van je hiel tot de voorkant van je grootste teen. Die meet je op door je voet op een papiertje te zetten, de bovenste lijn van de grote teen door te trekken en dan de lengte op te meten.

Schoenen oprekken voor comfort

Wie de schoen past, trekke hem aan. Maar wat als hij toch net niet blijkt te passen (en retourneren misschien niet meer gaat)? Leren schoenen kun je nog iets oprekken. Doe dit zelf thuis door er natte kranten in te stoppen, ze een nacht te laten staan en dan de schoenen te dragen. Het leer zal nu wat soepeler zijn en zich voegen naar je voet. Pas op met de zwarte inkt van kranten, deze kan afgeven.

Een andere lifehack is afsluitbare zakjes vullen met water, deze in de neus van je schoen doen en dan het geheel in de vriezer zetten. Als water bevriest, zet het uit – en dus zal ook je schoen dan iets uitzetten. Een schoenmaker kan hetzelfde effect creëren door schoenen voor je op te rekken. Zelf kun je een stugge achterkant van een pump of laars ook wat verzachten door er (voorzichtig!) met een hamer op te tikken.

Pleisters en vaseline

Als je de schoen eenmaal gaat dragen, kun je de eerste keer preventief wat pleisters op je voeten te plakken op plekken waar je meteen al voelt dat de schoen knelt. Bij zomerschoenen zijn vaak de hielen en kleine teen gevoelige plekken, waar bandjes in je (blote) huid snijden. Geen pleisters in huis? Smeer dan wat vaseline op je huid. Als je echt niet tegen blote voeten in sandalen of muiltjes kunt, is het dragen van sokken erin ook nog een prima idee. Ook laarzen met hoge sokken zien we steeds meer, net als hoge hakken met sokken.

Tenen tapen bij hakken

Nog een lifehack met pleisters. Een trucje dat online veel gedeeld wordt, is je tenen bij elkaar tapen als je op hoge hakken gaat lopen. Het gaat dan om de derde en vierde teen, gezien vanaf de grote teen. Tussen die tenen zou een zenuw zitten waar je de pijn voelt bij het lopen op hoge hakken. Tape ze daarom aan elkaar met een pleister. Sowieso het proberen waard.

Maandverband voor comfortabele schoenen

Tot slot de onverwachtste tip: maandverband. Ergens anders voor bedoeld, maar het padded effect van maandverband kan ook als een soort ‘stootkussentje’ dienen, die je voet bijvoorbeeld beschermt tegen harde laarzen. Deze lifehack komt regelmatig voorbij op social media, vooral als het gaat om het inlopen van Dr. Martens. Deze laarzen zijn in het begin wat stug, maar eenmaal ingelopen wil je ze niet meer uittrekken. Om die eerste dagen wat soepeler te doen verlopen, kan een maandverbandje geplakt op je hiel dus helpen.