spring-has-sprung-en-dit-zijn-de-11-grootste-trends-die-het-lente-zomer-2024-seizoen-bepalen-272998

De trends voor dit lente/zomer 2024-seizoen – zowel macro als micro – die tijdens de modemaand vorig jaar naar voren kwamen, zijn bijna net zo talrijk als het aantal shows dat we toen gezien hebben. De elf grootste trends laten niet alleen zien wat je wil dragen, maar ook waarom.

Trends lente/zomer 2024

Het gaan (Sarah Burton, Gabriela Hearst) en komen (Sabato De Sarno, Peter Hawkings, Peter Do, Louise Trotter) van ontwerpers was vorig seizoen even nieuwswaardig als hun creaties. Elk van deze artistieke leiders is verbonden aan een modehuis met een bepaald erfgoed. Sommigen volgen het spoor van hun voorganger(s) meer dan anderen. Nostalgie en anemoia (het verlangen naar dingen die we nooit gekend hebben, red.) – vooral naar de jaren negentig – blijven een sterke aantrekkingskracht uitoefenen op de industrie. En het is niet moeilijk te begrijpen waarom: van een afstand gezien, in de huidige tijdsgeest, kan de periode met zijn van-grunge-tot-glam-esthetiek nogal idyllisch lijken.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Het zijn moeilijke tijden en ontwerpers reageerden daarop met een palet dat overwegend zwart en wit is. Veilig? Ja, maar ook pragmatisch: deze tinten zijn trendbestendig. Net zo belangrijk is de manier waarop ze symbolisch worden gebruikt. Veel ontwerpers waren op zoek naar een gevoel van ‘lichtheid’ in contrast met de donkere ernst van de wereld waarin we ons nu bevinden. En dus werden de dromerige witte jurken, waarvan vele doorschijnend, in evenwicht gebracht door meer geaarde (en vaak getailleerde) zwarte looks.

Van rozen tot polo’s

De meest genoemde inspiratiebron voor ontwerpers was de zomer, wat misschien eenvoudig klinkt, maar dat is het allerminst. Met de klimaatverandering die recordtemperaturen veroorzaakt en de wereld die in brand lijkt te staan, beginnen de zorgeloze zomers van weleer aan te voelen als een gekoesterde herinnering. In strijd tegen de hitte bouwden ontwerpers een soort airco-functionaliteit in hun kledingstukken, door te kiezen voor mesh, kant en andere opengewerkte technieken die ventileren. Naast deze luchtige looks waren er andere ontwerpen die weer vol cut-outs zaten. En voor degenen die hun handen graag vies maken, zagen we een flink aantal beschermende en decoratieve schorten.

Natuurlijk was er ook geen ontkomen aan AI. Terwijl sommige ontwerpers op verschillende niveaus met dit nieuwe hulpmiddel werkten, was de krachtigste reactie misschien wel het uiten van waardering voor handwerk; materialen werden bewerkt tot prachtige tactiele volumes. Ontwerpers die (letterlijk) een andere richting uitgingen, trokken de taille op (Jonathan Anderson bij Loewe), lieten de taille zakken (Burberry) of vulden het gat in het middenrif op (Duran Lantink).

Maar daar bleef het niet bij. Van rozen tot polo’s en schorten: ontdek hieronder de grootste trends van het lente/zomer 2024-seizoen die we de afgelopen modemaand hebben gespot

Doorschijnende witte jurken

De witte jurk, in verschillende niveaus van transparantie, wordt een belangrijke trend in de lente/zomer van 2024. Een die de zoektocht van ontwerpers naar een gevoel van lichtheid manifesteert. Bij Prada, waar Miuccia Prada en Raf Simons streefden naar “een absolute vrijheid van het lichaam”, verschenen modellen tussen gordijnen van slijm in ragfijne jurken gemaakt van lagen bijna zwevende stof. Hoewel de vorm van het lichaam hierdoor onthuld wordt, is het effect niet zozeer een seksualisering van het lichaam. Meer zoals Sandro Botticelli’s Primavera, dan Victoria’s Secret.

Doorschijnende witte jurken behoren tot de trends van lente/zomer 2024
©Gorunway.com
1/11
Native Share
Stella McCartney, Prada, Duran Lantink

Zomers zwart

Het overheersende zwart op de catwalk leek te refereren aan tijden van verdriet, maar ook aan onze verbeeldingskracht. “Hij heeft het gevoel dat hij vastzit in de wereld, maar hij wil zichzelf bevrijden”, zei een tolk backstage bij Jun Takahashi’s show, die bestond uit met tule omwikkelde pakken en lichtgevende jurken die een tijdelijk onderkomen waren voor vlinders. Er waren ook gehulde looks te zien bij Issey Miyake, Saint Laurent en Rick Owens.

Zomers zwart bij Helmut Lang, Maison Margiela en Saint Laurent
©Gorunway.com
2/11
Native Share
Helmut Lang, Maison Margiela, Saint Laurent

Opengewerkte materialen

De functionaliteit van ontwerpen ging dit seizoen verder dan cargozakken. Ontwerpers creëerden veel looks met een verkoelend effect doordat ze gemaakt zijn van opengewerkte materialen. Deze varieerden van met pompons versierd gaas bij Bottega Veneta tot een fijn net bij Proenza Schouler, en van kunstige uitsnijdingen bij Valentino tot een raster van schelpen bij Versace.

Opengewerkte materialen behoren tot de trends van lente/zomer 2024
©Gorunway.com
3/11
Native Share
Bottega Veneta, Valentino, Isabel Marant

Cut-outs en flarden

Niet alle gaten in de ontwerpen hadden te maken met ventilatie; we zagen ook ontwerpers die cut-outs creëerden (zie Peter Do en Courregès) door in de stof te snijden of ze simpelweg aan flarden te scheuren voor een eigentijdse ‘come undone‘ vibe.

Cut-outs en flarden behoren tot de trends van lente/zomer 2024
©Gorunway.com
4/11
Native Share
Luar, Courrèges, Fendi

Schorten

Het nut en de bescherming die geassocieerd worden met werkkleding hebben hun weg gevonden naar prêt-à-porter. Cargozakken blijven als paddenstoelen uit de grond schieten, maar de schorten die we zagen in alle soorten en maten – slachter, slabbetje, ober, gastvrouw – bij onder meer Dior, Hermès en The Row, voelden nieuwer aan. Sommige ontwerpers namen alleen de eenvoudige vierkante halslijn van het kledingstuk over en pasten die toe op luchtige zomeroutfits.

Schorten behoren tot de trends van lente/zomer 2024
©Gorunway.com
5/11
Native Share
Hermès, Ann Demeulemeester, Dior

Sculpturaal volume

Naarmate de wereld steeds digitaler wordt, krijgen de materialen waarvan kleding gemaakt wordt meer aandacht. De hoeveelheid sculpturale ontwerpen – waaronder de stukken van Glenn Martens en Junya Watanabe – is ongetwijfeld een reactie op AI; om te laten zien dat ontwerpers ‘ertoe doen’, gingen de creative directors en hun teams aan de haal met stoffen, om uiteindelijk prachtige volumes te creëren.

Sculpturaal volume bij Louis Vuitton, Issey Miyake en Rick Owens
©Gorunway.com
6/11
Native Share
Louis Vuitton, Issey Miyake, Rick Owens

Het verlengde silhouet

In dit tijdperk van de no pants-trend is de taille net zo veranderlijk als de aandelenmarkt. Meestal gaat hij omhoog: bij Loewe en Alexander McQueen steeg de tailleband voor zowel mannen als vrouwen tot grote hoogten. Deze tendens was ook te zien bij Alaïa, in de vorm van broeken met hoge tailles. Maar dat was niet de enige manier waarop de torso werd opgerekt: er waren ook veel dropped waists, peplums en, bij Duran Lantink, bodystockings die het gat opvulden waar een ontbloot middenrif normaal gesproken zit.

Een verlengd silhouet bij Alaïa, Loewe en Schiaparelli
©Gorunway.com
7/11
Native Share
Alaïa, Loewe, Schiaparelli

Olympische medailles

Parijs is binnenkort de thuishaven van de Olympische Spelen 2024, waar atleten van over de hele wereld het tegen elkaar opnemen. Degenen die hun grenzen verleggen, ontvangen medailles die net zo begeerd zijn als Oscarbeeldjes. In afwachting van de Spelen hebben ontwerpers zich al verdiept in de metallictrend en hebben ze naast goud en zilver ook brons toegevoegd aan de trends van het lente/zomer 2024-seizoen.

Olympische medaille-metallics behoren tot de trends van lente/zomer 2024
©Gorunway.com
8/11
Native Share
Ralph Lauren, Alexander McQueen, Rabanne

Het poloshirt

De tanktop van dit seizoen is de polo, een symbool van bekaktheid, dat nieuw leven werd ingeblazen en een zomerkampgevoel kreeg bij Miu Miu. Het poloshirt kreeg ook een upgrade bij anti-establishment merken als Y/Project en Vaquera, waardoor het ontwerp in de toekomst zeker niet alleen meer in een studentenhuis te vinden is.

Poloshirts behoren tot de trends van lente/zomer 2024
©Gorunway.com
9/11
Native Share
Miu Miu, Andreas Kronthaler for Vivienne Westwood, Gucci

Rozen zijn rood…

De roos is de heersende vorst onder de bloemen. Deze bloem is even mooi als veeleisend (die doornen zijn inderdaad stekelig) en zit boordevol geur en symboliek. Toen Sarah Burton hem bij McQueen gebruikte, refereerde ze aan de Tudorroos, een teken van koninklijkheid. Bij Balmain was de roos een knipoog naar de Amerikaanse schrijfster Gertrude Stein, een vriendin van Pierre Balmain die bekendstaat om haar uitspraak “A rose is a rose is a rose is a rose“. De bloem verscheen op allerlei manieren op de catwalk. Opvallend: Simone Rocha en Rolf Ekroth haalden de abstractie weg en gebruikten in plaats daarvan verse snijbloemen.

Rozen behoren tot de trends van lente/zomer 2024
©Gorunway.com
10/11
Native Share
Simone Rocha, Balmain, Rolf Ekroth

Veren en vleugels

Als we kijken naar de trends van het lente/zomer 2024-seizoen, waren de jaren tachtig en negentig overduidelijk aanwezig op menig moodboard. Zo leken veel ontwerpers te refereren aan Baz Luhrmanns Romeo + Julia – vanwege engelachtige vleugels en middeleeuwse harnassen. En de boodschap? Die leek dezelfde te zijn als die van Real Life in 1983: “Send me an angel, right now.”

Veren en vleugels bij JW Anderson, Roksanda en Acne Studios
©Gorunway.com
11/11
Native Share
JW Anderson, Roksanda, Acne Studios

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue US.