niet-schrikken-de-zigzag-haarband-van-vroeger-maakt-een-comeback-272918
©Spotlight

Als je dacht dat de reeks comebacks uit het Y2K-tijdperk eindelijk op een einde is gelopen, hebben we slecht nieuws voor je (of goed, het is maar hoe je het bekijkt). Na de vele minirokken, ballerina’s en cargobroeken (die overigens tijdens de lente/zomer 2024-shows nog steeds veelvuldig op de catwalk te bewonderen waren) is het nu de beurt aan haaraccessoires uit de tijd waarin het dragen van extreem lage broeken de normaalste zaak van de wereld was. De terugkeer van de brede elastische haarband heb je vast al meegekregen, maar wist je dat de zigzag-haarband ook weer in het modebeeld is verschenen?

De comeback van de zigzag-haarband

De grootste Y2K-aanhangers – we kijken naar jullie, Bella Hadid en Dua Lipa – omarmden eerder al de haaraccessoires waarmee je in je tiener- of kinderjaren regelmatig de straat op ging. Denk aan vlinderclips, haarklemmen en haarbanden in alle vormen en maten. Dat die obsessie met modegrillen uit de zeroes nog niet over is, blijkt wel als we naar de lente/zomer 2024-catwalks kijken. Gelukkig hebben microrokken, glittertops en lage broeken grotendeels plaatsgemaakt voor vloeiende jurken, scherp gesneden jasjes en hoge tailles, maar ontwerpers konden het niet laten om hier en daar een verwijzing naar de beruchte noughties te maken.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Neem bijvoorbeeld Peter Do’s eerste collectie voor Helmut Lang, een van de vele interessante debuten dit seizoen. Tijdens de show stuurde de Vietnamees-New Yorkse ontwerper modellen de catwalk op met een eenvoudige zigzag-haarband in hun lokken. Je weet wel, zo’n smalle elastische haarband die door zijn zigzag-vorm het haar in verschillende ‘banen’ naar achteren trekt. Het accessoires was in het begin van de 21e eeuw niet alleen populair bij vrouwen; ook bij mannen won het item aan bekendheid doordat David Beckham – toen ’s werelds populairste voetballer – hem droeg. Ook Do introduceerde de haarband voor zowel mannen als vrouwen.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

De zagzag-haarband bij Helmut Lang lente/zomer 2024
©Spotlight
Helmut Lang lente/zomer 2024

High-fashion upgrade

Waar de zigzag-haarband bij Helmut Lang in zijn klassieke vorm verscheen, zagen we bij andere ontwerpers heel andere versies. Zo dook het haaraccessoire op tijdens de show van Matthew Williams voor Givenchy tijdens Paris Fashion Week. Geen elastische plastic exemplaren deze keer, maar heuse diademen in zilver- en goudkleurige uitvoeringen. (Wellicht een opluchting voor iedereen die pijnlijke ervaringen had met het origineel.) Gedragen met los haar of met een lage staart of knot gaven de zigzag-haarbanden van Givenchy een chique twist aan de kapsels van de modellen.

Of je nu de voorkeur geeft aan de klassieke elastische haarband of de meer high-fashion variant: het valt niet te ontkennen dat het item een praktisch accessoire is dat vooral goed van pas komt in de warmere maanden waarin elke hangende pluk voor het gezicht er een te veel is.

Givenchy lente/zomer 2024
©Spotlight
Givenchy lente/zomer 2024