Ontstekingen. Als je wellness podcasts en social media mag geloven, moet je ze koste wat kost vermijden. Toch wordt nergens écht duidelijk wat nou de definitie van een ontsteking is. De term wordt voor van alles gebruikt: van roodheid en zwelling tot puistjes, jeuk en algemene pijn. Toen ik er écht goed indook, was ik ietwat verbaasd.
Ontstekingen op zich blijken namelijk niet zo erg – ze zijn eigenlijk gewoon een teken dat je immuunsysteem z’n werk doet. Het wordt pas een probleem als de ontsteking (een beschermende en genezende reactie) lange tijd blijft. Dan worden ze chronisch en dragen ze bij aan dingen die we niet willen. Denk aan hartaandoeningen, kanker, Alzheimer, diabetes en astma. En dan komen we nu op visolie. Een ingrediënt dat veel voordelen heeft, waaronder dus ook het tegengaan van ontstekingen.
Voordelen van visolie
Zoals bij veel dingen in het leven, gaat het ook bij ontstekingen om het vinden van een balans. Je wil je natuurlijke ontstekingsreactie ondersteunen zodat deze vóor je werkt in plaats van tegen je. Gelukkig zijn er een heleboel voedingsmiddelen, planten en ingrediënten waarvan bewezen is dat ze daarbij helpen. Denk aan kurkuma, olijfolie en zelfs cannabis. Er is echter één stof die verrassend heilzaam is – en ook verrassend vaak over het hoofd wordt gezien. En dat is, jawel, visolie.
De vele voordelen van visolie komen vooral door de omega-3 vetzuren waar het ingrediënt vol mee zit. “Visolie wordt gemaakt van het weefsel van vette vis en bevat omega-3 vetzuren, waaronder eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA). Dit zijn essentiële voedingsstoffen voor een optimale gezondheid”, zegt Reuben Chen, sportarts en holistisch pijnspecialist.
Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.
Van omega-3 vetzuren is bewezen dat ze ontstekingen verminderen door de ontstekingsreactie te reguleren – en dat is nog niet eens de helft. “Omega-3 vetzuren bieden tal van extra voordelen. Denk aan een verbeterde hersenfunctie, minder gewrichtspijn, een betere gezondheid van de ogen en zelfs een verbeterde huid”, legt Chen uit.
Kies bewust voor visolie
Omega-3’s zijn ook heel belangrijk voor het hart – in ieder geval in termen van gezondheid. “Voedingsbronnen met omega-3 zoals vis en zeevruchten bevorderen de gezondheid van het hart en kunnen het risico op coronaire hartziekten verminderen”, legt Christine Randazzo Kirschner, diëtist en oprichter van het in New York gevestigde Amenta Nutrition uit. “En grotere doses omega-3 supplementen met lange keten, zoals visolie, zijn effectief in het verlagen van triglycerideniveaus. Dit is vooral voor mensen met bestaande hartaandoeningen.”
Het zit zo met omega-3 vetzuren: ons lichaam maakt ze niet zelf aan. En ondanks hun vele voordelen tonen studies aan dat we er over het algemeen niet genoeg van binnenkrijgen. In de afgelopen tachtig jaar is de inname onder volwassenen met tachtig procent gedaald. Het is dus belangrijker dan ooit om ze bewust binnen te krijgen – via onze voeding of via supplementen.
“Omega-3 is essentieel voor de structuur van celmembranen”, benadrukt Randazzo Kirschner. “Ze hebben uiteenlopende functies in het cardiovasculaire systeem, het longstelsel, het immuunsysteem en het endocriene systeem van het lichaam. En er is aangetoond dat ze belangrijke ontstekingsremmende en immuunfuncties hebben.”