maak-kennis-met-de-nieuwe-generatie-stijlvolle-jonge-prinsessen-227474

Van regerende monarchen tot jonge prinsessen, koninklijke families over de hele wereld gebruiken hun kleding om voor hen te spreken op het wereldtoneel. Sommigen staan bekend om hun natuurlijke gevoel voor stijl; anderen geven met hun look een subtiele knipoog naar de doelen die zij steunen; en weer anderen stralen een bepaald soort down-to-earth glamour uit. Denk aan koningin Elizabeth II die haar trouwjurk kocht met rantsoenbonnen, of de hertogin van Sussex die duurzame merken draagt.

Nieuwe generatie stijlvolle jonge prinsessen

Nu is er een nieuwe generatie stijlvolle jonge prinsessen om in de gaten te houden, van de Jordaanse en Japanse royals tot onze eigen Amalia. Ontdek ze hieronder allemaal.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Prinses Leonor van Spanje

Wanneer Leonor de troon bestijgt na haar vader koning Felipe VI wordt zij de eerste Spaanse koningin in meer dan 200 jaar. En hoewel ze de kroon van haar vader zal erven, heeft prinses Leonor het stijlgemak van haar moeder koningin Letizia al geërfd. Net als haar jongere zusje Sofia geeft Leonor de voorkeur aan eenvoudige, vrouwelijke silhouetten in stoffen die passen bij haar koninklijke status. Ze draagt haar donkerblonde haar in losse krullen, terwijl de 18-jarige ook fan is van preppy stijlen.

Koningin Letizia en prinsessen Leonor en Sofia tijdens de Girona Awards
©ANP
1/13
Native Share

Prinses Alexandra van Hannover

De 24-jarige prinses Alexandra is al twee keer prinses geweest. Haar voorouders zijn verbonden met het koningschap via haar vader, prins Ernst August van Hannover (de nu verdwenen Hannoveraanse dynastie) en haar moeder, prinses Caroline van Monaco (de Monegaskische koninklijke familie). Tot zij zich in 2018 tot het katholicisme bekeerde, maakte Alexandra ook aanspraak op de Britse troon. De jonge prinses treedt qua stijl in de voetsporen van haar moeder en grootmoeder, Grace Kelly. Door haar voorliefde voor haute couture zal ze ongetwijfeld nog regelmatig shows bezoeken in de toekomst.

Prinses Alexandra van Hanover
©Getty Images
2/13
Native Share

Prinses Elisabeth van België

De 22-jarige troonopvolger zal ooit haar vader koning Filip opvolgen als koningin van België. De prinses studeerde in 2020 af aan het Atlantic College in Wales en ging later voor vier weken naar de Belgische Militaire Academie. Prinses Elisabeth groeit naar de rol die haar bij elk staatsevenement te wachten staat. Haar stijl kan worden vergeleken met die van de hertogin van Cambridge: ze draagt regelmatig vrouwelijke ontwerpen van Belgische ontwerpers, maar ook jurken met riemen voor formele evenementen, met subtiele juwelen en bijpassende accessoires om haar looks te accentueren.

Prinses Elisabeth
©Getty Images
3/13
Native Share

Prinses Ingrid Alexandra van Noorwegen

De inmiddels 20-jarige prinses, die de eerste vrouwelijke monarch van Noorwegen wordt sinds de 15e eeuw, brengt regelmatig een vleugje moderniteit in de koninklijke procedures door haar jurken – vaak van Self-Portrait – en jassen te combineren met eenvoudige witte schoenen. De toekomstige koningin is een fervent milieuactiviste en heeft haar fotografietalent kenbaar gemaakt door officiële portretten van haar familieleden te delen.

Prinses Ingrid Alexandra
©Getty Images
4/13
Native Share

Prinses Charlotte van Wales

Prinses Charlotte mag dan pas negen jaar oud zijn, haar stijlvoorkeuren dringen al door in de mode-industrie: zie de herfst/winter 2020-mannenshow van Gucci voor meer details. Toegegeven: de outfits die ze nu draagt, worden voor haar uitgekozen. Maar met Kate Middleton als moeder en wijlen prinses Diana als grootmoeder lijkt het enigszins onvermijdelijk dat Charlotte de moeiteloze benadering van glamour van haar vrouwelijke familieleden voortzet.

Prinses Charlotte
©Getty Images
5/13
Native Share

Lady Louise Windsor

De afgelopen tijd heeft de jongste kleindochter van de koningin, Lady Louise, een meer volwassen benadering van koninklijke mode omarmd. Van hoge blokhakken en bloemenjurken – die perfect passen bij de weloverwogen garderobe van haar moeder, de gravin van Wessex – tot scherpe maatjassen en een steeds groter wordende collectie hoeden, de 20-jarige ontwikkelt zich tot nóg een Britse royal met een stijl die het waard is om naar te kijken.

Lady Louise Windsor
©Getty Images
6/13
Native Share

Pauline Ducruet van Monaco

Hoewel ze sinds haar geboorte geen koninklijke titel draagt, is de 30-jarige Ducret de kleindochter van wijlen Grace Kelly en prins Rainier III van Monaco, en momenteel de 16de in lijn voor de Monegaskische troon. Ducret heeft haar sporen in de modewereld al verdiend: de afgestudeerde van Parsons liep stage bij Vogue en Louis Vuitton. In 2019 lanceerde ze haar label Alter. Aan Vogue vertelde ze dat het label gaat over “het idee om stukken die we al in onze kasten hebben af te wisselen door staple items zoals leren en denim jacks en eenvoudige overhemden te updaten.”

Pauline Ducruet
©Getty Images
7/13
Native Share

Prinses Iman Bint Abdullah van Jordanië

De 27-jarige prinses Iman, oudste dochter en tweede kind van koning Abdullah II en koningin Rania van Jordanië, studeert momenteel aan de Georgetown University in Washington DC. Hoewel ze voor haar koninklijke taken gelegenheidsjurken moet dragen, zoals de Alexander McQueen-jurk op de foto, omarmt Iman ook een meer casual leven en ruilt ze formele kleding in voor T-shirts, jeans en sportschoenen.

Prinses Iman Bint Abdullah
©Getty Images
8/13
Native Share

Prinses Maria-Olympia van Griekenland en Denemarken

De oudste dochter van Pavlos, kroonprins van Griekenland en zijn vrouw Marie-Chantal, is een fashion darling geworden sinds ze in 2014 haar eerste modeweek bijwoonde. De 27-jarige prinses – die zowel tot de afgezette Griekse monarchie als tot de Deense koninklijke familie behoort – zit regelmatig front row, heeft op de catwalk gestaan voor Dolce & Gabbana en heeft zo’n 300.000 volgers op Instagram.

Prinses Maria Olympia
©Getty Images
9/13
Native Share

Prinses Aiko van Japan

De 22-jarige enige dochter en kind van keizer Naruhito en keizerin Masako studeert momenteel aan een universiteit in Tokio. Haar stijl is echter meer representatief voor haar koninklijke rang dan de jeugdcultuur die de stad domineert. Op officiële portretten – zoals deze, genomen ter gelegenheid van haar 18de verjaardag – en bij evenementen met de rest van de Japanse keizerlijke familie, kiest ze voor ingetogen stukken, waaronder zoete jurken met kapmouwtjes en strikjes in de taille of peplumtops met Peter Pan-kragen.

Prinses Aiko
©AP/Shutterstock
10/13
Native Share

Prinses Alexandra van Luxemburg

Prinses Alexandra is de enige dochter van groothertog Henri en groothertogin Maria Teresa van Luxemburg. De stijl van de 33-jarige prinses wordt al lang gekenmerkt door kleur, van turkooizen sieraden en tiara’s van de familie tot hoeden en accessoires. Alexandra hergebruikt ook regelmatig de garderobe van haar moeder. Neem bijvoorbeeld deze geborduurde top die haar moeder voor het eerst droeg in de jaren tachtig.

Prinses Alexandra van Luxemburg
©Getty Images
11/13
Native Share

Prinsessen Kako en Mako van Akishino

Deze koninklijke zussen delen veel meer dan hun keizerlijke familiebanden (ze zijn de nichtjes van keizer Naruhito). De 32-jarige Mako en de 29-jarige Kako delen een bijna identieke koninklijke garderobe, bestaande uit ingetogen zijden jurken in pasteltinten, gecombineerd met parelsnoeren en witte handschoenen, altijd compleet met bijpassende hoofddeksels.

Prinsessen Kako en Mako
©Getty Images
12/13
Native Share

Prinses Amalia (en Alexia en Ariane)

Last but definitely not least: onze eigen prinsessen. Amalia, Prinses van Oranje, zal op een dag de Nederlandse troon erven – en ze toont nu al een doorslaggevende benadering van koninklijke stijl. Van onderstaand familieportret tijdens Koningsdag in 2020 waarvoor ze een gele jurk van Zimmerman droeg, tot de Sandro-jurken waar ze regelmatig de voorkeur aan geeft, gedragen met elegante sandalen van Gianvito Rossi, heeft de 20-jarige smart-casual onder de knie. Ook zussen prinses Alexia en prinses Ariane hebben laten zien dat ook zij het gevoel voor flair van hun moeder koningin Máxima hebben geërfd.

Prinses Amlia
©Getty Images
13/13
Native Share

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue UK.