de-5-memorabelste-momenten-van-couture-fashion-week-lente-zomer-2024-284172
©Gorunway.com

Het is nog maar twee seizoenen geleden dat Kim Kardashian, Nicole Kidman en Dua Lipa hun couturedebuut maakten in een kopie van Cristóbal Balenciaga’s salon in Parijs. Het kwam terug in de realityshow van de Kardashians, evenals het proces achter de schermen van de samenwerking tussen Olivier Rousteing en Jean Paul Gaultier. Dat en de vele A-listers die de show bijwonen, zorgen ervoor dat couture – de meest besloten tak binnen de mode – net zoveel aandacht krijgt als de prêt-à-porter. Dat bewijst Couture Fashion Week lente/zomer 2024 wel.

Couture Fashion Week lente/zomer 2024

Dit seizoen voelde een beetje anders. Zozeer zelfs dat dit artikel – initieel ingestoken op de meest viral momenten – moest worden aangepast, omdat er minder stunts waren dan we gewend zijn tijdens een modeweek. Ondanks de robotachtige baby bij Schiaparelli en het grote aantal VIP-namen dat aanwezig was, leek het alsof ontwerpers de collectieve blik terugbrachten naar de kleding zelf.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Pierpaolo Piccioli ensceneerde zijn coutureshow in het Parijse adres van Valentino en John Galliano voerde een fantasie op die deed denken aan zijn Dior-spektakels in de jaren negentig. Kylie Jenner zat dan wel op de eerste rij bij Simone Rocha’s samenwerking met Jean Paul Gaultier, maar het waren de humor en verbeelding van de ontwerpen waar mensen het online over hadden. Heeft de mode zelf – de savoir-faire, het vertellen van verhalen, de mooie kleding omwille van de schoonheid – een comeback gemaakt?

De memorabelste momenten

Van Margaret Qualley’s terugkeer als Chanel-model tot Gwendoline Christie die de show van Maison Margiela sloot, hieronder vind je een selectie van de memorabelste momenten die je misschien hebt gemist van Couture Fashion Week lente/zomer 2024.

Schiaparelli’s robotbaby

Daniel Roseberry zei dat hij de afgelopen zes maanden had nagedacht over de waarde van menselijke creativiteit versus AI. De lente/zomer 2024-couturecollectie van de ontwerper bij Schiaparelli was dan ook een verkenning van de beladen relatie tussen mens en machine: een samensmelting van zijn persoonlijke herinneringen aan zijn jeugd in Texas en klassieke sciencefictionfilms. Het letterlijkste voorbeeld hiervan was een robotische peuter – ingelegd met allerlei moederborden en glinsterende spiegels – op de heup van model en muze Maggie Maurer. Het was geen namaak leeuwenkop, maar het was surrealistisch genoeg om op nieuwsfeeds te verschijnen.

Model Maggie Maurer bij Schiaparelli
©Acielle/Style du Monde

Simone Rocha’s samenwerking met Jean Paul Gaultier

Een van de meest verwachte shows van het lente/zomer 2024-seizoen was Simone Rocha’s samenwerking met Jean Paul Gaultier. De Ierse ontwerper bracht een ode aan alle Gaultier-klassiekers en gaf ze haar eigen draai. Er waren transparante jurken, korsetten met kant, zilverkleurige jurken gemaakt van Iers haakwerk en enorme baljurken bestaande uit tientallen lagen tule. De cone bra van Gaultier werd opnieuw vormgegeven in de vorm van doorns, verwijzend naar de rozen die Gaultier na de shows backstage aan zijn modellen gaf. Kylie Jenner zat naast Kelly Rutherford, terwijl Shygirl selfies nam met PinkPantheress.

Kylie Jenner tijdens Couture Fashion Week lente/zomer 2024
©Getty Images

Margaret Qualley bij Chanel

De Chanel lente/zomer 2024-couturecollectie van Virginie Viard ademde een duidelijke Balletcore-sfeer. De invloed ervan was zichtbaar in meters tule, witte panty’s en japonnen gedragen boven stijve tutu’s. Margaret Qualley, de muze van Chanel die op 14-jarige leeftijd haar ouderlijk huis verliet om een balletopleiding te volgen, speelde de hoofdrol in de bijbehorende teaserfilm, die werd gemaakt in samenwerking met Kendrick Lamar en Dave Free. Ze maakte ook haar tweede verschijning op een Chanel-catwalk – de show van herfst/winter 2021 was haar debuut – in een tweed jasje en een piepklein pelgrimsrokje.

Margaret Qualley op de catwalk bij Chanel
©Gorunway.com

Family affair

De Kardashians waren oververtegenwoordigd tijdens de coutureweek, met Kris, Kim, Kylie en zelfs Stormi op de eerste rij. Maar ze moesten hun spotlight delen met Reese Witherspoon en haar look-a-like dochter Ava Phillippe, die samen de Fendi-show bezochten. Als je toevallig rijk en beroemd bent (zie: Kate en Lila Moss, Kristen en Lily McMenamy, of een willekeurig aantal coutureklanten), is de modeweek niet meer dan een moeder-dochter shoppingtrip. Nog dertien jaar tot Stormi Webster haar eigen catwalkdebuut maakt, dat weet ik zeker.

Kylie Jenner en dochter Stormi tijdens Couture Fashion Week lente/zomer 2024
©Getty Images

John Galliano’s bijzondere Maison Margiela’s Artisanal-show

Dit was het seizoen dat John Galliano zich volledig en onherroepelijk gaf aan Maison Margiela. Onder de historische Pont Alexandre III in Parijs nam de ontwerper de gasten mee naar een ongure plek, waar zwervers, zakkenrollers en tippelaars als kapotte poppen rond de cafétafels en straatlantaarns strompelden. Het was een complete terugkeer naar Galliano’s beruchte Dior-spektakels in de jaren negentig, en een wereld van ellendige schoonheid met korsetten, gaten, doorzichtige jurken en extreme heupen.

Maison Margiela tijdens Couture Fashion Week lente/zomer 2024
©Gorunway.com

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue UK.