de-memorabelste-momenten-van-couture-fashion-week-herfst-winter-2024-304145

Als de warme dagen voorbij zijn en de couturestrikken van Chanel zijn overgenomen door de winkelstraten, waar zal Couture Fashion Week herfst/winter 2024 dan om herinnerd worden? Met de stad in volle opbouw in de aanloop naar de Olympische Spelen, kunnen we wel zeggen dat de Fransen zich een beetje gestrest voelden, maar er was niets dat een spelletje celebrity spotten op de eerste rij niet kon oplossen. Zelfs Miranda Priestly, die de show van Demna bezocht om te zien of de devil Balenciaga draagt, was wel in voor een gezond potje couturetheater. Dit zijn de hoogtepunten van de meest recente coutureshows.

Hoogtepunten van Couture Fashion Week herfst/winter 2024

Strikken waren er in overvloed, maar er was geen letterlijke ‘bow’ voor Virginie Viard

De geruchtenmolen heeft de laatste tijd overuren gedraaid, maar dat Virginie Viard een laatste buiging zou maken bij Chanel voordat ze de deur van het modehuis dat al bijna drie decennia de thuisbasis van de ontwerper is, echt zou sluiten, was onjuist. De shownotes beschreven een nieuwe dageraad bij het merk, met de Fashion Creation Studio als drijvende kracht achter de collecties terwijl een nieuwe creative director nog bekend moet worden gemaakt.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Voor couture herfst/winter 2024 speelt Chanel op safe door de klassiekers die de zaken draaiende houden te verdubbelen, terwijl zoete accessoires, zoals strikken, de niet-coutureklanten geïnteresseerd zullen houden. Een nieuwe locatie in het Palais Garnier (het Grand Palais wordt klaargemaakt voor het Olympisch schermen) luidde deze nieuwe tussenperiode in, met een handvol dramatische satijnen operajassen om redacteuren die pagina’s moeten vullen tevreden te houden.

Backstage bij Chanel couture herfst/winter 2024
©Acielle / Style Du Monde
1/8
Native Share

Angelina Kendall won het seizoen

Er gaat niets boven het boeken van de Chanel-bruid om je status als supermodel in wording te bevestigen. De Braziliaans-Kiwi schoonheid Angelina Kendall, die in 2021 werd ontdekt op Instagram en al te zien was in Vogue Italia, droeg een trouwjurk die aan prinses Diana deed denken om de show af te sluiten – geen geringe prestatie in de hitte. Het volumineuze, jaren tachtig-achtige silhouet versierd met strikjes leek mijlenver verwijderd van de Versace-campagne waarin Kendall samen met Gigi Hadid te zien is, maar liet zien dat deze 18-jarige muze – die is vergeleken met Gisele Bündchen – een kameleon is om in de gaten te houden.

Angelina Kendall bij Chanel couture herfst/winter 2024
©Acielle / Style Du Monde
2/8
Native Share

Kylie Jenner gaat voor een andere Schiaparelli-vibe

Anderhalf jaar na haar controversiële ‘leeuwenlook’ verruilde Kylie Jenner haar Disney-schurkenenergie in voor een roze prinsessenstyling op de eerste rij van Schiaparelli. Jenner droeg een suikerzoete aanpassing van de gesluierde, met kristallen bezaaide, gekorsetteerde looks op de catwalk in Hôtel Salomon de Rothschild. Het was Kardashian-glamour op zijn best – 100 procent toegewijd en hoogstwaarschijnlijk behoorlijk oncomfortabel – en een herinnering dat de coutureweek de natuurlijke habitat van de familie is. Niemand doet het beter.

Kylie Jenner bij Schiaparelli tijdens Couture Fashion Week herfst/winter 2024
©Enzo Poly
3/8
Native Share

Touwtrekken bij Thom Browne

Met de Olympische Spelen in aantocht en Vogue World: Paris supermodellen te paard door de stad lieten draven, heerste er een sportieve stemming. Hoewel de meeste atletische knipogen subtieler waren – zie de gladiatorsandalen van Dior – voerde Thom Browne een touwtrekwedstrijd op zijn catwalk op. De modellen liepen geen brandwonden op tijdens het maken van dit TikTok-spektakel, maar ze zagen er wel erg chic uit in de op mousseline geïnspireerde collectie, versierd met gouden kralen, die 42 mensen meer dan 11.000 uur kostten om te maken. Over uithoudingsvermogen gesproken.

Backstage bij de coutureshow van Thom Browne
©Acielle / Style Du Monde
4/8
Native Share

Miranda Priestly gaf haar mening over Balenciaga

Nicole Kidman, Michelle Yeoh en Charli XCX moesten opschuiven op de eerste rij van Balenciaga toen Miranda Priestly langskwam. Met The Book in haar hand – gebonden met Edward Enninfuls laatste Vogue-cover nog wel – zette ze één stap in de zaal en leek ze meteen teleurgesteld over de onbeholpenheid van zo ongeveer iedereen in haar omgeving. “Why is no one ready…?”.

De cameo was misschien wel het hoogtepunt van de coutureweek en werd gemaakt door Alexis Stone, die er drie maanden over deed om te veranderen in de hogepriesteres van de mode. Oorspronkelijk was de cameo gepland voor het Met Gala, maar higher powers wisten dit te voorkomen. “Ik ben geen lookalike en ik probeer deze mensen niet te vervangen”, vertelde Stone aan Vogue. “Ik wil gewoon laten zien wat je kunt doen met de beste productie.” Goed gedaan, of zoals Priestly zelf zou zeggen: “De waarheid is dat er niemand is die kan doen wat ik doe.”

Alexis Stone als Miranda Priestly
©MATSITEK
5/8
Native Share

JLo is typisch JLo bij Dior

De pers heeft veel aandacht besteed aan Jennifer Lopez’ ‘solo-reis’ naar Europa, maar kan een vrouw niet naar een modeshow gaan zonder dat dit wordt bestempeld als een teken van haar ‘op handen zijnde scheiding’? JLo – glimlachend en met honingkleurige highlights bij Dior – leverde het soort Hollywood-drama waar couture om vraagt. Nooit zou een journalist of inkoper leren avondhandschoenen en gouden satijnen plateauzolen op de eerste rij dragen, maar dat maakt de aanwezigheid van de zangeres en actrice zo briljant.

JLo bij Dior tijdens Couture Fashion Week herfst/winter 2024
©Getty Images
6/8
Native Share

Iedereen viel voor de nieuwe Jean Paul Gaultier-collectie

Nicolas di Felice sloot de Couture Fashion Week herfst/winter 2024 af met zijn interpretatie van Jean Paul Gaultier. Zoals Vogue Runways Nicole Phelps aangaf, was de Courrèges-ontwerper nog maar een jongen in België toen Madonna voor het eerst Gaultiers cone bra droeg en de modegeschiedenis veranderde. De legendarische enfant terrible presenteerde een wereld vol mogelijkheden voor een plattelandsbewoner die droomt van Parijs. Di Felice’s Jean Paul Gaultier herfst/winter 2024-collectie liet zien dat hij nog steeds groot denkt.

Terwijl andere gastontwerpers, van Simone Rocha tot Olivier Rousteing, ervoor kozen om meer voor de hand liggende kenmerken van het merk te herinterpreteren, zoals puntige bralettes, corsetterie en zeemansmotieven, richtte Nicolas zich op de haak- en oogsluiting, met een jurk met maliënkoldereffect bestaande uit 40.000 eenvoudige sluitingen die aan elkaar werden vastgemaakt voor een betoverend effect.

Een look uit de show van Jean Paul Gaultier tijdens Couture Fashion Week herfst/winter 2024
©Jean Paul Gaultier
7/8
Native Share

Het was een familieaangelegenheid

Dubbelganger-alert! Tijdens het streetstylecircus buiten Balenciaga zagen we Nicole Kidman met haar lookalike dochter, Sunday Rose Kidman-Urban. Beiden gekleed in Demna’s nauwsluitende jurken en zonnebrillen en met hun asblonde lokken, voegden Kidman Senior en Junior zich bij een handvol andere moeder-dochterduo’s. Denk aan Naomi Watts en Kai Schreiber, en Maya Rudolph en Pearl Anderson – die allemaal het vooroordeel dat couture stoffig is, wegnamen. Het kan zelfs *fluister het* leuk zijn.

Nicole Kidman bij Balenciaga tijdens Couture Fashion Week herfst/winter 2024
©Getty Images
8/8
Native Share

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue UK.