de-winnaar-van-het-met-gala-john-galliano-met-zijn-creaties-voor-maison-margiela-297310
©Getty Images

Dat John Galliano al wist wat het thema van het Met Gala 2024 zou worden (Sleeping Beauties: Reawakening Fashion) tijdens het ontwerpen van zijn Maison Margiela Artisanal lente/zomer 2024-couturecollectie, heeft niets te maken met het feit dat de viral shapeshifting stukken uit deze show de rode loper op deze eerste maandag in mei domineerden – dat zou namelijk sowieso wel zijn gebeurd. De Artisanal-show wordt geprezen als dé Galliano-show van deze generatie. Een spektakelshow die laat zien waar de ontwerper om bekendstaat sinds hij op het toneel verscheen met zijn afstudeershow van Central Saint Martins in Londen Les Incroyables.

Maison Margiela was overal op het Met Gala 2024

Sinds die bijzondere show – waarvoor Pat McGrath een geheel nieuwe beautylook in de vorm van een glazen huid creëerde, wat zorgde voor poppenachtige looks bij de modellen – is het modehuis overspoeld met aanvragen. Hunter Schafer stond als eerste in de rij om zich te wurmen in een wespvormige silhouet met gewatteerde heupen op de catwalk. Vervolgens droeg Anya Taylor-Joy een van de overdreven grote jurken tijdens de Dune: Part Two-promotour. En ook Kendall Jenner leende een gewaagde met merkin versierde jurk voor de Vanity Fair’s Oscars-afterparty. Kortom, sterren die hoopten op een Margiela-look voor het Met Gala konden hevige concurrentie verwachten.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Ondanks het feit dat hij vier weken geleden nog geen schets of concept voor de jurk van Zendaya had, lukte het stylist Law Roach dankzij Galliano om toch iets fantastisch te creëren. Haar elektrisch blauwe couturelook bestond uit een jurk van lamé en organza met schuine snit, gedragen over een korset van duchesse satijn. Er zaten handgeschilderde, metallic stroken op, iriserende organza en een met de hand geborduurde corsage. De look werd afgemaakt met een betoverend hoofddeksel, gemaakt door Stephen Jones voor Margiela.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

Zendaya tijdens het Met Gala 2024
©Getty Images

De invloed van John Galliano

Als eerbetoon aan de fotografie van Jevonde Middleton en de mythes van het oude Griekenland leverde het een couture-achtige versie van A Midsummer Night’s Dream op. Het drama ging verder met Zendaya’s tweede look. Een couture-ontwerp uit de lente/zomer 1996-collectie van Givenchy, ontworpen door Galliano tijdens zijn korte ambtstermijn bij het modehuis. Het was een van de weinige vintage looks op een avond die de historische mode vierde; de zwarte jurk viel op door het verhaal dat het ontwerp vertelt, en de moeite die overduidelijk in die referentie is gestoken.

Ariana Grande, die later op de avond optrad, zei dat ze zich “als een Margiela-fee van John’s eigen planeet” voelde in haar groene bosnimf-achtige look. “Toen ik de schets zag, moest ik huilen. Toen ik de jurk paste, huilde ik ook. Het was nogal een ervaring. Het is het mooiste stuk dat ik ooit heb gedragen.” Co-host Bad Bunny liet op de rode loper zien Galliano’s alternatieve tailoring te waarderen. Bij zijn pak droeg hij een boeket gemaakt van de stof van het pak, als knipoog naar de dresscode The Garden of Time.

De tekst gaat verder onder de afbeelding. 

Ariana Grande tijdens het Met Gala 2024
©Katia Temkin

Margiela-muzes

Galliano bewees dat loyaliteit belangrijk is in een wispelturige industrie die vaak voorrang geeft aan nieuwigheid. Hij creëerde namelijk verschillende galalooks voor vrienden die de Margiela Artisanal-coutureshow bijwoonden. Zo stapte Gwendoline Christie, die meeliep in de lente/zomer 2024-coutureshow, opnieuw in de rol van de Margiela-muze op de trappen van het museum in een bloedoranje fluwelen bias-cut kolomjurk en een zwarte zijden tule operajas. In tegenstelling tot andere Galliano-fans was Christie de enige die de excentrieke pruik, zoals te zien was op de catwalk, ook op de rode loper droeg.

En dan was er nog Kim Kardashian, die niet meeliep in de Artisanal-coutureshow, maar ‘m wel bijwoonde. En bovendien, wie kan er nee zeggen tegen de vrouw die zich in de ‘Happy Birthday Mr President-jurk’ van Marilyn Monroe hees? Al kon de wetlook-jurk van Thierry Mugler die Kim in 2019 naar het gala droeg zeker niet op tegen de bustier en zilveren chain mail-rok van Margiela die ze dit jaar nonchalant accentueerde met een grijze kasjmieren cardigan. Voor de met de hand geborduurde bloemendetails zoals te zien op de rok werd gebruik gemaakt van een nieuwe, duizenden uren durende techniek die ‘filigrading’ wordt genoemd.

De vele andere korsetten tijdens het Met Gala 2024 kunnen ook worden toegeschreven aan de show van het seizoen. Maar Galliano – die zelf voor de gelegenheid een eenvoudig zwart pak droeg – bewees ook dat hij nooit voorspelbaar is. Zo liet hij niemand minder dan acteur Adrien Body een paar tabi’s dragen. De acteur vatte ongewild de Margiela-stemming van het seizoen samen, want niets aan Galliano’s gedurfde spring awakening en zijn unieke individuele visie is aan het toeval overgelaten.

Gwendoline Christie en Badu Bunny in Maison Margiela Artisanal
©Getty Images
Gwendoline Christie en Badu Bunny in Maison Margiela Artisanal
John Galliano en Kim Kardashian
©Getty Images
Adrien Brody in Margiela
©Getty Images

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue UK.