weg-met-die-broek-iedereen-draagt-nu-witte-katoenen-boxershorts-265815
©Getty Images

2023 is, eigenlijk net als het jaar ervoor, het jaar van de microtrend. Door alle trends die om de haverklap op lijken te duiken – van capribroeken en baseballpetjes tot de tomato girl summer-esthetiek en nog meer trends die te maken hebben met eten – is het lastig om één item aan te wijzen als hét item van het jaar. Maar als je goed hebt opgelet, weet je dat er één kledingstuk is dat het meest kans maakt: witte katoenen boxershorts.

Mannenondergoed in opkomst

In outfitvideo’s op TikTok, waar modetrends van Gen Z nauwgezet worden gedocumenteerd, spelen boxershorts een hoofdrol. Ze bevinden zich op het kruispunt van een chaotische Y2K-stijl, het overschrijden van gendergrenzen en high fashion. Dit brede referentiepunt is misschien wel een van de redenen voor hun alomtegenwoordigheid. Ze kunnen worden opgenomen in bijna elke esthetiek. Zo kun je ze combineren met een luchtig button-down overhemd en platte Mary-Janes om de quiet luxury-trend op te roepen, of ze juist dragen met een sweatervest, een oversized jas en een paar sneakers voor een sportieve look. Hailey, Bella en Kendall zijn allemaal al in deze stijl gefotografeerd.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Mogelijk was het Miuccia Prada die het onderzoek startte naar wat mannenondergoed voor vrouwenmode zou kunnen betekenen, met haar Miu Miu-collecties van 2022, waarin we de tailleband van ondergoed met een Miu Miu-label erop zagen. Hoewel geen van de collecties het kledingstuk in kwestie expliciet toonde, introduceerden ze wel al de mannenonderbroek als mode-item. Al snel werden stylisten en influencers gefotografeerd met die bekende boxerrand boven hun broeken uitpiepend. Tegelijkertijd maakte de trend van de zichtbare string, die hoogtij vierde in Tom Fords lente/zomer 1998-collectie voor Gucci, ook een low key comeback onder zeer stijlvolle durfals.

Het duurde niet lang voordat ‘zichtbaar ondergoed‘ het buzzwoord voor modeliefhebbers werd. Want waarom zou het alleen maar gaan om doorschijnende en kanten lingerielooks? Een zichtbare katoenen boxer werkt tweeledig: het speelt in op de lingerietrend, maar voegt er nog een laag inclusiviteit aan toe.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

De onderbroekentrend begon bij Miu Miu
©Gorunway.com
Miu Miu

Witte katoenen boxershorts

Verrassend genoeg was het The Row die de eerste stap zette in het niet alleen legitimeren, maar ook verheffen van de katoenen boxer. In september vorig jaar opende de pre-fall-show van het merk met een model dat een prachtig getailleerd jasje met twee knopen en een wit overhemd droeg. Maar zodra je langs het lichaam scande, merkte je een stijlbreuk op. Vanaf de taille was de vibe namelijk het tegenovergestelde, dankzij een paar eenvoudige witte katoenen boxershorts en zwarte teenslippers.

Op de herfst/winter 2023-catwalks en daarbuiten hebben boxers een momentum, en net als in het echte leven (of in het echte TikTok-leven) is hun styling heel divers. Bij Bottega Veneta stuurde Matthieu Blazy een model in wit katoenen boxershorts met een subtiele kastanjebruine streep en een bijpassend overhemd de catwalk op. Aan haar voeten zaten hoog opgetrokken rode ‘gebreide’ sokken, die uiteindelijk van leer bleken te zijn.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

Witte katoenen boxershorts bij The Row en Bottega Veneta
©Gorunway.com
The Row (links), Bottega Veneta (rechts)

In Marc Jacobs’ flitsende, op de jaren tachtig geïnspireerde show liep ook een model mee in dunne gebreide boxershorts, gecombineerd met een zijden blouse met bloemapplicaties. Jacobs maakte de look af met een zwarte afgeknipte panty en puntige platte schoenen met witte sokken. En in Parijs liet Julie de Libran deze zomer een coutureversie van deze stijl zien, versierd met lovertjes en extra slouchy gedragen met een op lingerie geïnspireerd korset en zwarte leren avondhandschoenen.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

Witte boxers bij Marc Jacobs en Julie de Libran
©Gorunway.com
Marc Jacobs (links), Julie de Libran (rechts)

Diepere betekenis

Maar katoenen boxershorts zijn pas katoenen boxershorts als ze een elastische tailleband hebben, zeg je misschien tegen jezelf. En je hebt gelijk! Maar kleding is nooit zomaar een stuk stof, en de subversie in het claimen van het mannenkledingstuk is een essentieel onderdeel van de boodschap. Het dragen van een mannenboxer betekent je tong uitsteken naar het patriarchaat. En het betekent dat je jezelf niet te serieus neemt, want laten we eerlijk zijn: het is grappig. Tot slot, ook niet onbelangrijk: het dragen van boxershorts betekent dat je er graag cool uit wil zien (want ja, ze zijn bijna universeel flatterend).

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue US.