de-kreeft-is-emotioneel-en-steenbok-serieus-klopt-het-grootste-vooroordeel-over-jouw-sterrenbeeld-272372
©Fotografie: Getty Images | Illustratie: Marie van der Donk

Over ieder sterrenbeeld bestaan vooroordelen. In de meeste gevallen zijn die niet mis. Maar wat is er eigenlijk van waar? En waar komen die vooroordelen vandaan? Een analyse van het grootste vooroordeel over jouw sterrenbeeld.

Het grootste vooroordeel over jouw sterrenbeeld

Ram – agressief en boos

Als er één sterrenbeeld is dat gelinkt wordt aan agressie en boosheid, dan is het de Ram wel. Met oorlogsplaneet Mars als heerser klinkt dat ook helemaal niet gek. Toch zit de waarheid anders in elkaar. Natuurlijk kan een Ram boos worden, en kun je dit niet altijd even goed aan zien komen, maar dit geldt voor alle emoties van de Ram. Dit sterrenbeeld is simpelweg een explosief teken dat heel blij en heel enthousiast kan worden – maar ook heel boos en heel verdrietig. Het fijne aan die explosieve aard? Nadat de bom is gebarsten, keert de rust gauw weer terug.

Stier – materialistisch

De Stier houdt van zekerheid en vindt het prettig om zaken goed geregeld te hebben; dit sterrenbeeld vermijdt het liefst alle risico’s. Ook is de Stier gek op luxe; als geen ander kan de Stier genieten van mooie dingen om zich heen. Dit teken kan dan ook doen alsof spullen van hoogwaardige kwaliteit en items waar flink voor gespaard moet worden een noodzakelijk goed zijn. Maar zo lang hij er zelf hard voor werkt – en dat doet hij – is daar in principe niets mis mee.

Tweelingen – heeft twee gezichten

Tweelingen zouden twee gezichten hebben en nooit zichzelf zijn, omdat ze zich moeiteloos aan alle mensen kunnen aanpassen. Klopt dat? Tweelingen zijn de sociaalste wezens van de dierenriem. Ze zijn altijd op zoek naar gezelschap en voelen zich op hun gemak als ze kunnen socializen en nieuwe dingen kunnen leren. In die gevallen komt het goed van pas dat ze zich makkelijk aan anderen kunnen aanpassen. Maar daar kleeft nu eenmaal het vooroordeel aan vast dat dit sterrenbeeld nooit helemaal zichzelf is. Ach, zo lang je zelf maar beter weet.

Kreeft – te emotioneel

De Kreeft wordt gezien als een sterrenbeeld dat te emotioneel kan zijn, en een kleine tegenslag kan de ‘donkere kant’ van de Kreeft naar buiten brengen. Ook kan een puntje van kritiek voor de Kreeft voelen als een persoonlijke aanval. De reden? Dit teken doet alles wat ze kan om ervoor te zorgen dat iedereen het fijn heeft (en is geneigd de eigen behoeften uit het oog te verliezen). Dat zorgt ervoor dat, wanneer iemand haar dierbaren kwetst of wanneer ze het gevoel heeft dat haar inzet niet gezien wordt, de minder vriendelijke kant van de Kreeft naar boven komt. En dat is eigenlijk best wel logisch…

Leeuw – egoïstisch

De vooroordelen over het sterrenbeeld Leeuw zijn niet mis. Zo zouden Leeuwen enkel met zichzelf bezig zijn, continu de aandacht opeisen en zich beter voelen dan anderen. Het sterrenbeeld Leeuw heeft de zon als zijn heersende planeet. Dat is niet voor niets: net als de zon voelt hij enorm de behoefte om zich te laten zien en te stralen. Maar dat niet alleen: zodra de zon weer schijnt na een paar dagen regen, zijn we allemaal spontaan vrolijk. Dat is hoe de Leeuw de wereld het liefst ziet. Hij wil dat iedereen straalt en zich gezien en gewaardeerd voelt. Dát is waar dit sterrenbeeld voor staat. In realiteit zou je de Leeuw zelfs de cheerleader van de dierenriem kunnen noemen. Hij moedigt anderen aan om ruimte in te nemen, om te doen waar ze goed in zijn en zich niet kleiner te maken dan nodig.

Maagd – te kritisch

Het teken Maagd is niet gauw tevreden. Ze wil geen zesje, maar een tien. En vaak lukt dat ook, want de Maagd ziet altijd snel wat er beter kan. Dat geldt niet alleen voor eigen werk, maar ook voor dat van anderen. Voordat ze het weet, heeft ze haar feedback alweer gedeeld. Dat kan vervelend zijn, maar… is it really? De Maagd weet wat ze kan, wat ze waard is en deelt haar kennis graag met anderen. Zo lang de Maagd zich realiseert dat perfectie niet bestaat, is daar absoluut niets mis mee.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Weegschaal – heeft geen eigen mening

Het hebben van een mening is een lastig thema voor de Weegschaal. Dit teken staat erom bekend altijd alle verhalen aan te willen horen – zelfs van de mensen wiens stem normaliter niet zo luid klinkt. Eerlijkheid en objectiviteit zijn voor de Weegschaal zo belangrijk, dat het hebben van een eigen mening weleens verloren gaat. Het wordt immers alleen maar lastiger als er nóg een standpunt is om rekening mee te houden.

Schorpioen – jaloers

Een van de meest genoemde negatieve eigenschappen van de Schorpioen is jaloezie. Hoewel dat natuurlijk niet uit de lucht gegrepen is, zit de waarheid net iets anders in elkaar. Schorpioenen houden niet van een casual relatie – of dit nu om vriendschap of liefde gaat. Ze willen weten waar ze aan toe zijn. Daarom zijn ze naar anderen toe eerlijk over wat ze zoeken, en verwachten ze precies dat van de ander terug. Ze gaan pas iets met een ander aan als ze het idee hebben dat ze deze persoon compleet kunnen vertrouwen. En in een relatie waarin je het liefst zou versmelten met de ander, is simpelweg geen ruimte voor ontrouw.

Boogschutter – kan geen vastigheid aan

De Boogschutter is een groot liefhebber van vrijheid. Het kan zomaar dat dit sterrenbeeld wordt overvallen door reislust en spontaan besluit een trip te boeken. Zin in avontuur? Ook daar luistert de Boogschutter het liefst direct naar. De downside hiervan is dat de Boogschutter erom bekendstaat geen vastigheid aan te kunnen. Een baan met veel verantwoordelijkheid, een vaste relatie, misschien wel kinderen? Toch kan de Boogschutter dit prima, zo lang het dagelijkse leven maar voldoende spanning en avontuur met zich meebrengt. Een sleur is en blijft de grootste vijand van dit teken.

Steenbok – emotieloos

De Steenbok staat bekend als een serieus en hardwerkend teken. De dingen die moeten, hebben voorrang op wat leuk is. Die eigenschap komt voort uit een enorme behoefte aan zekerheid en stabiliteit. De Steenbok regelt de zaken bovendien het liefst zelf, want dan weet hij zeker dat het goedkomt. Daardoor lijkt de Steenbok misschien wat minder spontaan of gezellig, maar achter gesloten deuren, als de Steenbok zich toestaat om even te ontspannen, is dit teken minstens zo grappig, gevoelig en gezellig als ieder ander.

Waterman – doet (te veel) zijn best om ‘anders’ te zijn

Het sterrenbeeld Waterman wordt gezien als een outsider. Vaak hoef je niet eens je best te doen om daar achter te komen, want een typische Waterman valt alleen al op door zijn of haar uiterlijk en gedrag. Al is dat niet per se om aandacht te krijgen van anderen; de Waterman ís ook echt anders dan de rest. Dit teken beweegt zich zonder moeite tussen verschillende groepen mensen. Zichzelf in een hokje laten stoppen is een nachtmerrie voor de Waterman. Dit teken is er niet voor gemaakt om zich aan te passen om beter in de smaak te vallen bij anderen.

Vissen – heeft geen ruggengraat

Het teken Vissen zit het liefst de hele dag met het hoofd in de wolken. Dat betekent dat, als het tijd is om zaken aan te pakken of problemen op te lossen, dit teken afhaakt en doet alsof het probleem niet bestaat. Betekent dit dat Vissen niet sterk in hun schoenen staan en geen ruggengraat hebben? Nee, allesbehalve. De reden dat Vissen dit doen, is omdat ze intens kunnen voelen. Soms zijn ze bang een bepaalde situatie niet aan te kunnen, dus doen ze alsof er niets aan de hand is. En zo raar is dat niet: als vervelende dingen heel zwaar voelen, lijkt een klein probleem al gauw een gigantisch issue.

Bente de Bruin is journalist, astrologie-expert en auteur van het boek ‘Het staat (niet alleen) in de sterren’. Voor Vogue.nl duidt ze astrologie-onderwerpen en verbindt ze sterrenbeelden aan stijl, trends, (liefdes)relaties en carrièrekeuzes.