een-frisse-start-deze-gezonde-gewoontes-wil-je-proberen-voor-2023-237166
©Paul Bellaart, Vogue Nederland, maart 2022

Een heel gelukkig en gezond 2023 gewenst! Met een nieuw jaar komt ook de mogelijk om, desgewenst, gezonde gewoontes te proberen en implementeren in je leefstijl. Wij zetten een paar goede opties op een rijtje. Voor de duidelijkheid: het doel is hierbij zeker niet om af te vallen, maar om je sterker en fitter te voelen. Health is wealth. Een frisse start dus voor 2023.

Gezonde gewoontes voor 2023

Kijk, dat met een nieuw jaar goede voornemens moeten komen, is tot op zeker hoogte natuurlijk onzin. Je kunt er immers elke dag van het jaar voor kiezen om gezonder te leven. Toch voelt 1 januari soms als een soort magische grens, of eigenlijk beginpunt, voor een fris begin. Om je te inspireren, zetten we wat ideeën op een rij.

Goed ontbijt

Beginnen we met het begin, oftewel de eerste maaltijd van de dag. ‘Ontbijt als een koning, lunch als een edelman, dineer als een bedelaar.’ Deze uitdrukking hoor je vaak voorbijkomen als het gaat om het indelen van je daginname qua voedsel. Oftewel: de maaltijden zouden gedurende de dag steeds kleiner moeten worden om je spijsvertering te helpen. Er is veel onderzoek gedaan naar het belang van het ontbijt en het overslaan daarvan. De resultaten en meningen zijn verdeeld. Zo zijn er mensen die meteen na wakker worden eten en mensen die juist zweren bij intermittent fasting en dus pas later op de dag een eerste maaltijd nuttigen.

Wat jouw keuze ook is en hoe laat je op de dag dus je ontbijt nuttigt, hangt waarschijnlijk af van je behoeftes, wensen en dagindeling. Soms kost het ook een periode van trial and error om te ontdekken wat werkt voor jouw lichaam. Daarbij kan het verschillen per levensfase – zo ontbeet ik als tiener voor school amper, als twintiger later op de dag met pizza en heb ik nu als moeder juist vroeg gezonde voeding nodig.

Een tip voor als je ’s ochtends een makkelijk, voedzaam ontbijt zoekt is granola met bijvoorbeeld (vegan) melk of yoghurt en vers fruit. Ik ben zelf heel blij met Oot, dat verse en voedzame granola maakt. Je kunt hierop een abonnement nemen waardoor het gewoon in je brievenbus bezorgd wordt. Ik eet er tahin-melk bij (heel dun aangemaakte tahin), een recept van Feisty Feast’s Julia Khan Anselmo (lees hier haar dinner party-tips). Als je liever warm ontbijt, zijn eieren altijd een goed idee.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Julia Khan Anselmo (@feisty_feast)

Sportief starten

Het behoeft geen uitleg: bewegen is noodzakelijk voor een gezond leven. Het algemene advies is om ‘2,5 uur per week matig intensief te bewegen en 2 keer per week een spier- en botverstevigende activiteit te doen’. Oftewel: sporten zal je. Niet iedereen houdt hier misschien van – al is er vast íets dat je leuk vindt, of het nou dansen is, hoelahoepen of hardlopen in de natuur.

Wat het al wat makkelijker maakt, is als je in ieder geval een lekker zittende (en oké, beetje mooie ook graag) outfit hebt. Deze legging van Wolford bijvoorbeeld is prettig high-waisted en in een kleur die iedereen staat. Zo wordt sporten makkelijker een gezonde gewoonte.

legging high waist
©Wolford via de Bijenkorf

Sportlegging high waist, € 63

Yoga en dansen thuis

Oké, als je eenmaal die goede outfit hebt gescoord, kan het bewegen beginnen. Als de drempel naar de sportschool te hoog is, zijn er genoeg oefeningen om thuis te doen. Via YouTube zijn er tal van yogasessies te doen bijvoorbeeld. Aanrader is de 30 Day Yoga Challenge van Adriene Mishler, die de yogi elk jaar in januari gratis aanbiedt.  Elke ochtend krijg je per mail een uitnodiging, vervolgens staat de video online. Elk jaar is er een thema, dit keer is het ‘center’.

Ben je meer van het dansen? Probeer dan Just Dance. Dit zijn (gratis) danslesjes op YouTube. Het is ook te doe via verschillende game-consoles, zoals Nintendo Switch. Dan worden je bewegingen gemonitoord door het device in je hand én het zorgt ervoor dat je de pasjes nog beter mee wil doen.

nintendo switch
©Nintendo via Bol.com

Nintendo Switch Console, € 285

Actief zitten

Nog zo’n uitdrukking die we vaak horen is ‘zitten is het nieuwe roken’. Nou zou dat een beetje overdreven zijn, stelt ook deze gezondheidsonderzoeker, maar het is natuurlijk wel zo dat een actieve levensstijl de basis is van veel gezonde gewoontes. Alleen: hoe krijg je dat voor elkaar, als je voor je werk bijvoorbeeld acht uur per dag achter een computer werkt? Er zijn meerdere opties om dan toch te bewegen.

De eerste is om niet te zitten, maar te staan achter je scherm. Er zijn speciale, ergonomische tafels en houders waarop je je laptop kan zetten, waardoor je erachter rechtop kan staan. Een andere optie is om op een bal te zitten. De Wellness Ball van TechnoGym bevordert bijvoorbeeld een actieve zithouding, waardoor je al zittend je buikspieren traint en je wervelkolom stabiliseert. De derde mogelijkheid is om tijdens de dag af en toe wat oefeningen op of naast je stoel te doen, om fris en fit te blijven.

Wellness Ball active sitting
©TechnoGym

Wellness Ball Active Sitting, € 245

ergonomische laptoptafel
©Tatkraft via Bol.com

Ergonomische tafel voor laptop of computer, € 199,95

Huid verzorgen

Je huid is het grootste orgaan van je lichaam, dus dat verzorgen een essentiële gezonde gewoonte. Hier lees je bijvoorbeeld 7 simpele skincaretips voor de winter om nu toe te passen. En hier zetten we 5 tips op een rij om de etiketten van je huidverzorgingsproduct te begrijpen. Maar er zijn ook manieren om je huid te stimuleren en verzorgen zonder (veel) producten. Ik ben zelf momenteel heel enthousiast over dry brushing. Hier lees je uitgebreid hoe je dat doet en hier waarom Gwyneth Paltrow er bij zweert.

Er is veel te vertellen over de voordelen van droog borstelen, dat door de Ayurveda al eeuwenlang wordt gepromoot, maar in het kort: door je huid te borstelen kun je de huid ontgiften, de bloedcirculatie verbeteren en oude huidcellen verwijderen. Omdat je in bepaalde richtingen borstelt – bijvoorbeeld naar je liezen, oksels en oren toe – voer je afvalstoffen af via je lymfesysteem. Afgezien hiervan, of eigenlijk misschien wel hierdoor, voel je je na een paar minuten dry brushing voor het douchen echt verkwikt. Ik gebruik de Body Skin Brush van The Organic Pharmacy via Babassu, dat een handig lang, afneembaar handvat heeft om ook je rug en benen te doen. Erop doe ik een paar druppels Detox Body Oil.

 

body skin brush
©The Organic Pharmacy via Babassu

Body Skin Brush, € 25

Supplementen als gezonde gewoontes

Tot slot nogmaals voor de zekerheid: we willen hier zeker geen dieetcultuur promoten. Goed eten is, naast bewegen, de basis voor een gezonde levensstijl. Dat betekent – kort gezegd – genoeg, gevarieerd en vers eten. Soms krijg je echter via reguliere voeding niet alle benodigde voedingsstoffen binnen. Zo lees je hier de vijf symptomen die erop wijzen dat je een tekort hebt aan vitamine D. Dan kun je ervoor kiezen supplementen te slikken. Doe dit altijd in overleg met een arts of ander (medisch) expert.

Wat opties zijn bijvoorbeeld pillen of poeders met vitamines en mineralen. The Organic Pharmacy, van de borstel hierboven, biedt bijvoorbeeld een kit waarmee je in tien dagen je lichaam een kickstart geeft. Ook hiermee is het doel niet afvallen, maar via een boekje met recepten en eettips, aangevuld met supplementen, je lichaam de voedingsstoffen te geven die het nodig heeft.

Presentator, sportschooleigenaar en – zo kunnen we inmiddels wel stellen – algemeen health guru Arie Boomsma heeft onlangs ook zijn eigen lijn met plantaardige proteïne gelanceerd. Deze zogenoemde Boom-poeders voor extra eiwitten zijn vegan en vrij van GMO, zuivel, gluten, soja en andere allergenen. Boomsma heeft trouwens ook podcasts over gezonde gewoontes als je daarin geïnteresseerd bent: Over Routines en Een serie over voeding.