een-terugblik-op-bijzondere-mediamomenten-in-2023-deze-zijn-ons-het-meest-bijgebleven-279954
©Getty Images

Eline Cordie is freelancejournalist en scenarioschrijver. Momenteel werkt ze aan meerdere projecten, waaronder een tv-serie en een speelfilm. Ze woont in Amsterdam-Noord met haar gezin. Voor Vogue.nl ontleedt ze verschillende media. Dit keer selecteerde ze de opvallendste cultuur- en mediamomenten van het afgelopen jaar. 

De opvallendste mediamomenten van 2023 

2023 loopt bijna op zijn eind en we worstelen ons door de laatste loodjes voor kerst en oud en nieuw. Maar voordat we met frisse energie aan een nieuw jaar beginnen, is het eerst tijd om de balans op te maken. Wat nemen we mee naar 2024 en wat laten we het liefst achter? Van Barbenheimer tot Julia Fox en van Rihanna’s zwangere buik tot quiet luxury: Vogue selecteert de opvallendste cultuur- en mediamomenten van het afgelopen jaar.

Boeken: De smeuïge (en schrijnende) celebrity-autobiografie

Wie had ooit gedacht alle ins en outs te weten te komen over Prince Harrys… eh… koninklijk klokkenspel? In zijn autobiografie Spare liep Prince Harry helemaal leeg, uiteraard over de dood van zijn moeder en de heisa rondom ‘Megxit’, oftewel het besluit van hem en Meghan Markle om met het Koninklijk Huis te breken. Maar dus ook over dat zijn penis ooit bevroren raakte tijdens een expeditie op de Noordpool. Oké, thanks for sharing?

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

De spraakmakendste autobiografie dit jaar was die van Britney Spears: The Woman in Me. Na dertien jaar onder curatele te hebben gestaan bij haar vader kon Britney eindelijk haar verhaal vertellen, in haar eigen woorden. En dat was bepaald niet om vrolijk van te worden, van de huiveringwekkende details van de curatele tot haar gevecht om de voogdij van haar twee kinderen. In augustus werd bekend dat Britney na een kort huwelijk ging scheiden van Sam Asghari – die in haar autobiografie nog werd opgevoerd als reddende engel. Hopelijk wordt 2024 een beter jaar voor onze Brit Brit.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Maria River Red (@britneyspears)

Popcultuur fenomeen: The rise and rise of Julia Fox

Niet eens zo heel lang geleden had nog niemand van haar gehoord en dit jaar was ze overal: Julia Fox. Met haar verfrissende eerlijkheid en opvallende modelooks hield ze de online gemoederen behoorlijk bezig. Elke week leek ze wel viral te gaan, of het nu haar uitspraak van Uncut Gems was of haar heerlijk herkenbare apartment tour, waaruit bleek dat ze – net als wij gewone stervelingen – last heeft van muizen en haar schoenen in de keuken bewaart.

Haar autobiografie Down the drain (door haarzelf ‘a masterpiece’ genoemd) werd een New York Times-bestseller. Wat je ook van haar vindt, ze weet duidelijk hoe ze het spelletje moet spelen, is buitengewoon fascinerend en heeft maling aan alles en iedereen. Ook in 2024 zullen we ongetwijfeld meer van haar zien, en we’re here for it.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Julia Fox (@juliafox)

Films: Barbenheimer

2023 was roze. Barbieroze welteverstaan. Maar dan wel met een vleugje… atoombom? Het grootste filmevenement van het jaar was zonder twijfel Barbenheimer, zoals het online genoemd werd, omdat de twee grootste zomerblockbusters van het jaar in Amerika op dezelfde dag in première gingen: Barbie, geregisseerd door Greta Gerwig, en Oppenheimer, geregisseerd door Christopher Nolan.

De grap was natuurlijk dat de twee films niet meer van elkaar konden verschillen. De één een genderkritische, uitbundige komedie over de iconische pop van Mattel, de ander een bloedserieuze, 3-uur durende karakterstudie over de ‘vader’ van de atoombom. Qua hype was Barbie in elk geval de absolute winnaar. De marketingmachine rond de film draaide in 2023 op volle toeren. Van kleding, schoenen, zijden kussenslopen, make-up en Barbiepoppen (uiteraard) tot groepjes vriendinnen die in Barbiecore gekleed naar de bioscoop gingen, je moest wel onder een hele zware steen leven, wilde je aan de film ontsnappen.

De film bracht wereldwijd meer dan 1,441 miljard (!) dollar op en was daarmee de best bezochte film ooit van een vrouwelijke regisseur. Wat hopelijk betekent dat we in 2024 meer vrouwelijke perspectieven op het witte doek gaan zien.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Panavision (@panavisionofficial)

Televisie: hype-tv en het leed wat roem heet

De oorwurm van 2023? Niet Dance the Night van Dua Lipa en zelfs niet Shakira’s genadeloze takedown van haar ex, voormalig profvoetballer Gerard Piqué, waarin ze zichzelf een Rolex-horloge noemt en zijn nieuwe vriendin een Casio (au). Nee, het was het themanummer van het tweede seizoen van de hitserie The White Lotus (HBO), wat we alleen maar kunnen omschrijven als een soort yodeling meets Euro House.

Dat weerhield ons er overigens niet van om het elke week uit volle borst mee te ‘zingen’. HBO had sowieso een extreem goed jaar want ook de andere tv-monsterhit van 2023, Succession, kwam uit hun koker. Beide series gaven een kritische kijk op de wereld van de fabulously wealthy, sowieso dé trend van het afgelopen jaar. De kracht van het internet deed de rest, want na elke aflevering verschenen meteen talloze memes die de hype alleen maar groter maakten. Bingewatching was dan weer helemaal uit in 2023 en tv-kijken werd weer een collectieve ervaring, met afleveringen die net als vroeger gewoon elke week verschenen. Waarna je je de rest van de week weer kon verheugen op een nieuwe aflevering, en dat had ook zo z’n charme.

Historisch moment: Hollywood ligt maanden stil

In juli kwam Hollywood piepend tot stilstand dankzij de stakingen van acteurs en scenarioschrijvers, de langste staking van acteurs in de geschiedenis. Ze stopten daarbij niet alleen met spelen, maar ook met het promoten van al afgeronde films en series. Daardoor zagen filmstudio’s zich gedwongen om de lancering van meerdere grote producties een jaar uit te stellen (het derde seizoen van The White Lotus staat nu bijvoorbeeld op de planning voor 2025, en ook de langverwachte film Dune: Part Two komt pas dat jaar uit).

Ook scenarioschrijvers staakten dit jaar maandenlang voor een beter minimumloon, meer royalty’s uit streamingdiensten als Netflix en betere afspraken over het gebruik van kunstmatige intelligentie (AI). Geheel terecht, wel met een pittig prijskaartje voor de filmstudio’s: de economische schade van de staking werd geschat op zo’n 6 miljard euro.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door The White Lotus (@thewhitelotus)

Muziek: vrouwen aan de top

2023 was een onwijs goed jaar voor vrouwelijke artiesten. Dankzij haar Renaissance-tour kreeg Beyoncé zo’n 179 miljoen dollar op haar rekening bijgeschreven, terwijl Taylor Swifts Eras-tour meer dan 1 miljard dollar opbracht. Beyoncé brak daarnaast dit jaar met 32 stuks het record van de meeste Grammy’s ooit.

Dit jaar werden ook de nominaties voor de Grammy’s van 2024 bekend, met SZA als koploper met negen nominaties voor haar album SOS. Verder kon je geen supermarkt of drogist inlopen zonder de Barbie-soundtrack te horen, met daarop bijdragen van onder anderen Dua Lipa, Lizzo en Billie Eilish. Verder opvallend dit jaar was de definitieve terugkeer van de Nederlandstalige muziek, zoals die van S10, Froukje, MEAU en Sophie Straat.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Beyoncé (@beyonce)

Mode: quiet luxury

Gek genoeg was ingehouden stijl de opvallendste modetrend van het jaar, met als ultiem voorbeeld de steenrijke familie Roy uit de hitserie Succession. Wie dacht dat de 0,1 procent zich nog hult in schreeuwerige logokleding heeft het mis. Zij die het kunnen betalen dragen tegenwoordig liever merken als Loro Piana, The Row en Brunello Cucinelli in understated kleuren. Het is mode voor zij die in the know zijn, voor het ongetrainde oog oogt het vooral vreselijk saai.

Het ultieme quiet luxury popcultuur-moment dit jaar was natuurlijk ski gate, oftewel de rechtszaak van de 76-jarige gepensioneerde oogarts Terry Sanderson tegen actrice en wellness-ondernemer Gwyneth Paltrow. Volgens Sanderson was Paltrow keihard tegen hem opgebotst op de skipiste, waardoor hij zware emotionele en fysieke schade zou hebben opgelopen. Paltrows outfits tijdens de rechtszaak waren een nieuwsitem op zich, zo was de groene wollen The Row-mantel die ze droeg binnen no-time uitverkocht. Ski gate bracht ons ook de quote van het jaar: “I lost half a day of skiing.”

De modeaccessoire van het jaar: de zwangere buik

Het Super Bowl-optreden van Rihanna, waarin ze onthulde voor de tweede keer zwanger te zijn van rapper A$AP Rocky, bevestigde het: de zwangere buik wordt niet meer verhuld in wijde kleding, maar mag nu echt gezien worden. Zie ook de zwangerschapsaankondiging van Kourtney Kardashian Barker en haar man Travis Barker.

In de video van een Blink 182 concert, voor wie Barker de drummer is, springt Kourtney op en neer terwijl ze een bord omhoog houdt met daarop ‘Travis, I’m pregnant’. In september verscheen actrice Sienna Miller op de rode loper in een wolkachtige rok en top van modehuis Schiaparelli, met haar zwangere buik als ultieme blikvanger. En deze maand staan Miller én haar zwangere buik op de cover van de Amerikaanse Vogue.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door badgalriri (@badgalriri)

Podcasts: voor niks gaat de zon op

Het was het jaar van de professionalisering van podcasts. Veel ging achter de betaalmuur, zoals de podcast van Carice van Houten en Halina Reijn. Sowieso bleven podcasts in de categorie ‘BN-er babbelbox’ onverminderd populair. Zo was Geuze & Gorgels (van Monica Geuze en Kaj Gorgels) dit jaar voor de derde keer op een rij de best beluisterde podcast op Spotify. Best knap voor een podcast die volgens henzelf vooral bestaat uit ‘slap gelul dat nergens over gaat’. Nieuw in de podcastscene: Schaamteloos Randstedelijk, die de havermelk elite (een term voor ietwat elitaire, havermelkdrinkende Randstedelingen, bedacht door journalist Jonas Kooyman) een spiegel voorhoudt.

Dit laten we in 2023: seksueel grensoverschrijdend gedrag

Net toen je dacht dat de beerput wel leeg was, ging hij nog verder open. Een greep uit de beroemde mannen die dit jaar beschuldigd werden van seksueel grensoverschrijdend gedrag: rapper Sean ‘Diddy’ Combs, acteur Jamie Foxx, acteur Russell Brand, zanger Steven Tyler, acteur Danny Masterson en acteur Cuba Gooding Jr. Kan het hierna alsjeblieft een keer afgelopen zijn?

Verdrietigste moment: de dood van Matthew Perry

De wereld was dit jaar geschokt door het plotselinge overlijden van acteur Matthew Perry (54), bekend van zijn rol als Chandler in de nog steeds razend populaire serie Friends. In zijn in 2022 verschenen autobiografie Friends, Lovers and the Big Terrible Thing schreef Perry hoe, terwijl Friends uitgroeide tot een enorm wereldwijd fenomeen, hij achter de schermen een zware strijd leverde tegen meerdere verslavingen, waaronder aan pijnstillers.

Ook bracht hij naar eigen zeggen zijn ‘halve leven’ in afkickklinieken door. Deze week werd bekend dat hij is overleden aan een overdosis ketamine. Het comfortkijken van Friends zal nooit meer hetzelfde zijn.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Friends (@friends)

Kun je nog geen afscheid nemen van 2023? Zie hier de grootste modemomenten van het afgelopen jaar.