dit-zijn-de-favoriete-modemerken-van-de-nederlandse-prinsessen-296091
©Getty Images

De Nederlandse prinsessen Amalia, Alexia en Ariane verschijnen niet al te vaak in het openbaar. Maar als ze dat doen, kijken we graag naar de looks die ze uit hun royal garderobes hebben getrokken. Na vele vieringen van Koningsdag, zomerse fotosessies thuis in Den Haag en staatsbanketten of andere koninklijke uitstapjes (waar vooralsnog alleen kroonprinses Amalia haar opwachting maakt) zien we hoe de persoonlijke stijlen en modevoorkeuren van de prinsessen steeds meer vorm krijgen – inclusief de merken die ze graag dragen.

De favoriete merken van de Nederlandse prinsessen

Natuurlijk ontwikkelen Amalia, Alexia en Ariane ieder hun eigen stijl naarmate ze ouder worden, maar ze zijn opgegroeid met een rolmodel wat mode betreft: koningin Máxima weet al jarenlang onze aandacht vast te houden met haar looks, die variëren van tijdloos (zoals goed gesneden pakken, wollen mantels en monochrome outfits) tot trendgevoelig (capes, colorblocking en trendkleuren als kersenrood). Ook de koningin heeft zo haar favoriete merken en ontwerpers, met op nummer één het Belgische modehuis Natan. Verder geliefd bij Máxima: Valentino, Max Mara, Oscar de la Renta en Nederlandse ontwerpers als Claes Iversen, Jan Taminiau en Iris van Herpen.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Die duidelijke voorkeur voor bepaalde merken zien we ook bij de Nederlandse prinsessen. Waar Amalia graag kiest voor flowy midi-jurken, elegante mantels en statementpakken, zien we dat haar jongere zussen vaak voor wat speelsere looks gaan. Welke merken de prinsessen het liefst dragen? We zetten ze hieronder op een rij.

Sandro

Alle drie de prinsessen hebben het Franse merk Sandro meerdere keren gedragen. Denk bijvoorbeeld aan de zomerse groene set bestaande uit een blouse met korte mouwen en een pantalon die prinses Alexia droeg tijdens de zomerfotosessie in 2022. Of de donkerblauwe gebreide jurk van prinses Ariane op Koningsdag in datzelfde jaar.

Prinses Alexia in een van haar favoriete merken: Sandro
©ANP

ba&sh

Ook zijn de prinsessen fan van ba&sh, nog een Frans modemerk dat vooral bekendstaat om zijn luchtige zomerjurken en boho-chic-achtige ontwerpen. Prinses Amalia droeg op Koningsdag nog een vrolijke jurk van het label, en ook prinses Ariane verscheen vorig jaar nog in een groene blouse van het merk.

Prinses Ariane in een blouse van ba&sh
©ANP

Veja

De duurzame sneakers van Veja zijn niet alleen geliefd bij Meghan Markle, ook de Nederlandse royals lopen er graag op rond. Vooral prinses Amalia lijkt fan en droeg haar paar bijvoorbeeld op de eerste dag van haar studie en tijdens een werkbezoek aan het Caribische gebied.

Prinses Amalia met sneakers van Veja
©ANP

Marina Raphael

Tijdens datzelfde werkbezoek zagen we de kroonprinses ook met een bijzondere tas: een opengewerkte tas van Marina Raphael. Ook haar zussen zijn gespot met een tas van het label, zoals Ariane bij het Koningsdagconcert in 2023.

Prinses Amalia met een tas van Marina Raphael
©Getty Images

Massimo Dutti

Net als hun moeder dragen de prinsessen regelmatig items van Massimo Dutti. Op Koningsdag dit jaar zagen we zowel prinses Alexia als prinses Ariane met een tas van het merk. Amalia hebben we eveneens in ontwerpen van het label gezien, zoals een rode blazer en een lange beige mantel.

Prinses Alexia met een tas van Massimo Dutti
©Getty Images

Max Mara

De pakken van Max Mara zijn een vaste waarde in de kledingkast van koningin Máxima, maar ook bij haar dochters is het modehuis populair. Zo heeft Amalia meerdere pakken van het merk gedragen, bijvoorbeeld tijdens een bezoek aan Aruba. Ook Ariane heeft Max Mara ontdekt: de jonge royal droeg afgelopen Koningsdag een roestrood ensemble van het merk.

Prinses Ariane in een pak van Max Mara
©ANP

Sézane

En, jawel, nog een Frans modelabel dat favoriet is bij de prinsessen. Zo droeg Alexia onlangs, op Koningsdag, nog een witte mouwloze midi-jurk met een split en knoopjes van Sézane.

Prinsessen Amalia en Alexia gekleed in hun favoriete merken op Koningsdag
©Getty Images

Diane von Fürstenberg

Eigenlijk is vooral Amalia fan van ontwerper (en voormalig prinses) Diane von Fürstenberg. De prinses is bijvoorbeeld gezien in een zwarte maxi-jurk met gekleurde bloemen, die ze onder meer droeg naar het achttiende verjaardagsfeest van de Noorse prinses Ingrid.

Prinses Amalia in een jurk van Diane von Fürstenberg
©ANP