editors-pick-vogue-redacteuren-delen-hun-favoriete-catwalkshow-van-2023-280156

Het einde van het jaar komt in zicht, en de eindejaarslijstjes vliegen je om de oren. Naast de vele mediamomenten die dit jaar heeft gekend, zat 2023 ook bomvol spraakmakende modemomenten. Denk aan Rihanna’s rode Superbowl-jumpsuit, Margot Robbies reeks aan Barbie-looks en Beyoncés spectaculaire tourgarderobe – om er een paar te noemen. Maar hoe zit het met de runway? Welke presentaties op de catwalk maakten de meeste indruk dit jaar? Deze Vogue-redacteuren onthullen hun favoriete shows van 2023.

Favoriete shows van 2023

Wat onderscheidt de ene show van de andere? En wat maakt een show dan precies zo memorabel en bijzonder? Net als vorig jaar – toen Matthieu Blazy’s debuutshow voor Bottega Veneta, Valentino’s grandioze couturepresentatie in Rome en Versace’s goth brides tot de hoogtepunten behoorden – kiezen Vogue-redacteuren een catwalkshow die er volgens hen écht uitsprong. Een paar van de favoriete shows van 2023? Schiaparelli’s sculpturale fantasie, Erdems kleurrijke, met historie doordrenkte spektakel en wederom Valentino-couture. Ontdek ze hieronder allemaal.

Erdem lente/zomer 2024 – Lisa Goudsmit, head of digital

“In september was ik tijdens London Fashion Week aanwezig bij de show van Erdem op de trappen van het British Museum. Hij inspireerde deze lente/zomer 2024-collectie op de Duchess of Devonshire Deborah Cavendish, een legendarische socialite van wie hij zelfs stoffen gebruikte. Alles hieraan is favoriet: Londen is een van mijn lievelingssteden, Erdem een van de interessantste designers van het moment, die historische link is bijzonder en zo’n iconische showlocatie is natuurlijk een droom.”

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

“Misschien is de collectie niet de beste van het jaar – er was immers genoeg moois – maar toch kies ik deze show als hoogtepunt – alleen al om de eindeloze stroom ge-wel-dige flatjes met strikken. De zilverkleurige schoen staat op mijn verlanglijst. Daarnaast vind ik het kleurenpalet van Erdem, evenals zijn gebruik van prints en materialen, een welkome verademing tussen al het zwart dat de catwalk (en wereld) ons dit jaar ook bood.”

Erdem lente/zomer 2024 is een van onze favoriete shows van 2023
©Spotlight
1/6
Native Share

Valentino couture herfst/winter 2023 – Marjolein van den Brand, online redacteur

“Voor mij gaat er – met uitzonderingen daargelaten – niets boven een Valentino-coutureshow. Dat heeft te maken met drie dingen: de locatie (altijd spectaculair), de muziek (stelt nooit teleur) en natuurlijk de kleren (werkelijk adembenemend). Het was nog moeilijk welke van de twee coutureshows van dit jaar deze lijst zou halen. Na veel wikken en wegen koos ik uiteindelijk voor de herfst/winter 2023-presentatie van afgelopen juli, gehouden in de tuinen van het beroemde Château de Chantilly net buiten Parijs.”

“Niemand minder dan Kaia Gerber opende de show (in een op het eerste oog ‘eenvoudige’ witte blouse en blauwe jeans, die gemaakt bleek te zijn van duizenden glanzende kralen). En daarna werd het alleen maar beter: ontwerper Pierpaolo Piccioli stuurde tientallen droomlooks de catwalk op in levendige tinten, soms bezaaid met kristallen, soms met veren, de ene keer gemaakt van kant, de andere keer van rijk fluweel, maar altijd jaw-dropping.”

Valentino couture herfst/winter 2023 is een van onze favoriete shows van 2023
©Spotlight
2/6
Native Share

Sandy Liang lente/zomer 2024 – Donna Seijdel, social mediaredacteur

“De lente/zomer 2024-show van Sandy Liang is voor mij het meest memorabel dit jaar. Liangs geplooide rokken en kenmerkende strikken zijn de tegenpool van de schoudervulling, strakke tailoring en de powerdressing-trend die dit jaar voorbijkwamen. Naast dat Liangs ontwerpen (niet geheel verrassend) geliefd zijn op Balletcore- en coquette-TikTok, zag ik persoonlijk ook een boodschap van feminisme in haar ietwat frivole, romantische creaties. Vrouwelijkheid is wat wíj willen dat het is – hoewel een blazer met hoekige schouders die boodschap visueel uitdraagt, kan het ook krachtig zijn om juist te omarmen wat traditioneel als (super)feminien wordt gezien. Sandy Liang deed dat, in my humble opinion, als een van de besten in 2023. Strik erom en klaar.”

Sandy Liang lente/zomer 2024 is een van onze favoriete shows van 2023
©Spotlight
3/6
Native Share

Mark Kenly Domino Tan lente/zomer 2024 – Marloes van Wijnen, eindredacteur

“2023 was het jaar van mijn allereerste Copenhagen Fashion Week, waar ik in augustus onder meer de lente/zomer 2024-show van Mark Kenly Domino Tan bijwoonde – als ik nu terugblik, mijn favoriete show van het jaar. In de tuinen van het Ny Carlsberg Glyptotek-museum werd de jurk-over-broek-trend feilloos uitgevoerd, verschenen modellen in met parels als waterdruppels versierde ontwerpen en werd de grijs-op-grijs-combinatie een nieuwe favoriet. In een uiterst chique kleurenpalet dat zich beperkte tot zwart, wit, blauw en grijstinten – geïnspireerd op de oceaan – staken de ontwerpen af tegen een achtergrond van wilde bloemen in alle kleuren, waardoor de minimalistische collectie extra tot z’n recht kwam. Een droom van een show.”

Mark Kenly Domino Tan lente/zomer 2024
©Spotlight
4/6
Native Share

Schiaparelli lente/zomer 2024 – Bloem van Beijsterveldt, online redactiestagiaire

“Mijn favoriete runwayshow van 2023? Toch wel die van Schiaparreli in september, met Kendall Jenner die de show afsloot in die waanzinnige rode look en met een op de jaren zestig geïnspireerd kapsel. De lente/zomer 2024-show vond plaats op een prachtige locatie in Parijs, en was op de een of andere manier rustgevend om naar te kijken. Ik werd kalm van de muziek, de omgeving, de manier waarop de modellen liepen én de silhouetten van de looks die werden getoond. Kortom, dramatiek en kalmerend tegelijk. Met een vrij rustig kleurenpalet en dominante sieraden en andere accessoires staat deze show echt bovenaan.”

Schiaparelli lente/zomer 2024
©Spotlight
5/6
Native Share

Victoria Beckham lente/zomer 2024 – Martine Findhammer, online redacteur

“De lente/zomer 2024-show van Victoria Beckham, gehouden in het voormalige huis van wijlen Karl Lagerfeld in Parijs, is by far mijn favoriete show van het afgelopen jaar. Niet in de laatste plaats omdat Kim Kardashian in een showstopping creatie van de Britse designer verscheen die direct op de wishlist ging. Beckham stopt altijd een beetje van zichzelf in elke collectie. En dat was ook deze keer het geval. Ze put uit haar eigen levensstijl en ervaringen, wat resulteerde in een collectie geïnspireerd op de balletlessen (zoals een prachtige witte doorschijnende jurk) die ze als kind volgde en haar liefde voor the British country life. Kortom, de show was een plaatje om naar te kijken.”

Victoria Beckham lente/zomer 2024 is een van onze favoriete shows van 2023
©Spotlight
6/6
Native Share