het-met-gala-2024-wat-staat-er-dit-jaar-op-het-menu-296941
©Poupay Jutharat

Net als de mode is ook het eten op het Met Gala altijd aan het thema verbonden. Enkele voorbeelden? Bij Karl Lagerfeld: A Line of Beauty kregen de gasten vorig jaar cola light geserveerd, de favoriete drank van de overleden creatief directeur van Chanel. In 2019 werd het rundvlees tijdens het diner geserveerd met heldere bietenmierikswortelcrème en een reeks regenboogwortelen, als een speelse knipoog naar Camp: Notes on Fashion, de high fashion kunsttentoonstelling van 2019 van het Anna Wintour Costume Center.

Voor het thema van 2024, Sleeping Beauty: Reawakening Fashion, bedacht cateraar Olivier Cheng een menu dat volgens hem zo in een kinderboek zou passen. “We wilden een menu creëren dat een beetje romantisch en etherisch aanvoelde, maar toch gericht was op de beste seizoensingrediënten. Geïnspireerd door de weelderige tuinen en paleizen van de fantasiewereld van Doornroosje, wilden we ons eigen hapklare sprookje bouwen.”

Dít staat op het menu van het Met Gala 2024

Het menu bestond uit drie gerechten. Als voorgerecht kregen A-listers als Jennifer Lopez, Kim Kardashian, Sienna Miller en Linda Evangelista een voorjaarssalade met groenten van het seizoen. Daaroverheen vlierbloesemschuim, frambozenvinaigrette en olijfkruimels die op een hoopje aarde leken, compleet met vlindervormige croutons. Cheng haalde zijn inspiratie dus mede uit het sprookje Doornroosje.”Ik vond het in Aurora’s herontwaken na 100 jaar diepe slaap door het plukken van vroege lentegroenten die als eerste groeien na een lange winter.”

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Het hoofdgerecht bestond uit ossenhaas met daarop tortellini in de vorm van een roos. Cheng hoopte dat het leek op een culinair kasteel: “Het rundvlees dreef op een ‘slotgracht’ van dennennaalden en paddenstoelen”, zei hij. Het bloemenaccent was een knipoog naar de tentoonstelling zelf, die meer dan 270 op de natuur geïnspireerde stukken bevat. Een daarvan? Een omgekeerde rozenhoed van Philip Treacy.

Knipoog naar verschillende sprookjes

Het stemmige ontwerp van de hoedenmaker uit 2000 diende als embleem voor het evenement van dit jaar en was te zien op alles, van de uitnodiging tot het decor en zelfs de servetten. “We zagen het en dachten dat het perfect was voor Sleeping Beauty omdat het de romantiek oproept waar we naar op zoek zijn”, zegt Eaddy Kiernan, Vogue’s redacteur die de planning van het Met Gala deed, over de hoed.

Evenementenproducent Raúl Àvila versierde de tafels met bordeauxrode, op Treacy geïnspireerde rozen die hij omschreef als “bijna zwart”. Ook op tafel? Engelse klimop, kandelaars en slaborden.

En het dessert als zoete afsluiter van de avond? Een niet zo giftige appel; een smaakvolle knipoog naar het beroemde sprookje Sneeuwwitje. “We begonnen met een amandelcremeux in de vorm van een miniatuurappel, bedekten deze met felrood spiegelglazuur en plaatsten hem vervolgens op een ‘blad’ met walnotensmaak.”

©Poupay Jutharat
©Poupay Jutharat
©Poupay Jutharat
©Poupay Jutharat
©Poupay Jutharat
©Poupay Jutharat

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue US.